Аромат от Средиземноморието



0
22533

Известен е още от дълбока древност, а полезните му свойства са били познати на римляните и арабите. Популярният му средиземноморски аромат се съчетава изключително добре с типични за местната кухня продукти като маслини, домати, чесън и др.

В готварството се използва при трудносмилаеми ястия
от месо, риби, дивеч, карантия. Прибавя се към салати от картофи, моркови и зеле. За маринати и някои супи се употребява в съчетание с дафинов лист, черен пипер, хвойна, лук, чесън. Тъй като ароматът му е много силен, не се комбинира с по-деликатни подправки, като естрагон и босилек.


Уханието му напомня на еквалипт или камфор
За разлика от повечето билки, розмаринът се слага още в самото начало в ястието. В средиземноморските страни слагат цели клонки в задушените ястия, сосовете или при зеленчуците и ги вадят, преди да сервират.

Ромаринът парфюмира успешно
всякакви тъмни меса, задушени във вино – например агнешко, а също и свинско. Свежата билка подчертава характера и на нежното бяло месо, на печената риба на фурна или на грил.
 
От зеленчуците най-много си подхожда
с домати, но също и с тиквички, патладжани и горски гъби.


Розмаринът е една от малкото билки,
която безпроблемно може да овкусява, както ястия и супи, така и десерти. Интензивният му вкус си подхожда с плодове – особено с ябълки, кайсии и круши. Придава изискан завършек дори и на шоколадови десерти. 

Обича слънчевите места и леко песъчливите почви.
На височина достига от 50 см до 2 метра. Не е любител на продължителната влага. Може лесно и безпроблемно да се отглежда в саксия, като след превинаване на късното лято трябва да се полива пестеливо и да не се режат много клонки. Подрязва се през късната зима, за да може храстът да се сгъсти.


Ароматът му става много по-интензивен, когато е сушен.
Трябва да се използва внимателно при овкусяване на ястията – миризмата му е интензивна и умее да задушава всички други аромати.


Сухият розмарин се съхранява
на тъмно място, добре затворен. Издържа максимум година така.

Коментари (0)

249 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: