За „богат улов” е добре да знаем, че:
• Когато избираме риба, люспите й трябва да са светли, хрилете – яркочервени, а очите – ясни и изпъкнали. Месото й трябва да е твърдо на пипане и да има приятна миризма (доколкото една сурова риба може да мирише приятно). Люспите и костите трябва да се отделят трудно.
• Старата риба може да бъде идентифицирана по потъмнелите люспи, които падат лесно при пипане, тъмнокафявите и дори зеленикави хриле и мътните хлътнали очи. Коремът й е подут и при разрязване мирише наистина неприятно.
• Рибата се разваля много бързо и при консумиране на развалена риба могат да се получат тежки отравяния.
• Рибата е богата на калций и фосфор, необходими за костния растеж.
• Наличието на риба в храната на децата, подобно на месото, подобрява значително усвояването на желязото.
• Рибата има изключително широко приложение в диетологията, поради балансирания си състав – високо съдържание на белтъци, малко мазнини, липса на въглехидрати и ниска енергийна стойност.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...