6 зеленчука, които диетолозите обожават



0
3674

Днес, на Атанасовден, официално слагаме край на празничния сезон, който започна през декември и се прехвърли през януари с многобройните имени дни. Не че празниците ще свършат, но имаме добър повод да се замислим как се отрази на тялото ни този иначе приятен маратон, по време на който много често недоспивахме, хапвахме повече нездравословни храни, по традиция придружени и с повечко алкохол.

За да се върнем към ежедневния си ритъм и да се чувстваме добре, диетолозите препоръчват да включим в менюто си 6 зеленчука, които са пълни с полезни вещества, имат противовъзпалителни свойства и веднага ще усетим благотворното им действие, пише EatingWell.

Всички зеленчуци съдържат фибри, витамини и антиоксиданти. Но най-добре е винаги да избираме тези, които са в сезон. Освен че са най-достъпни като цена, те са в пика на своята зрялост и вкус.

1. Зеле

Знаете, обичаме зелето. Използваме го във всичко – от салатата до мусаката. Ако в хладилника има глава зеле, значи винаги можем да измислим нещо вкусно. Зелето е засищащо, благодарение на голямото количество фибри, които съдържа. Освен това цената му е действително добра, а в хладилника издържа до 10 дни. Всеки сорт зеле е окей, но ако изберем червено зеле, ще получим допълнителна доза антоцианини, които се борят с възпаленията.

2. Моркови

Те са полезни за зрението, това го знаем всички. Богати са на бетакаротин – антиоксидант с противовъзпалителни свойства, свързан с намален риск от очни заболявания. Консумацията на моркови е бонус и за имунитета, здравето на сърцето, на кожата и др. И също като зелето, те са идеален противовъзпалителен, но и бюджетен зеленчук. Освен за салати и основни ястия, са чудесни дори и за десерти.  

3. Зеленолистни зеленчуци

Едва ли някой ще се изненада, ако кажем, че зеленолистните зеленчуци са здравословни: те са пълни с фибри, витамини и хранителни вещества като фолиева киселина, калций, калий и магнезий. Много от тях, като кейл, манголд и рукола всъщност са в сезон през студените месеци. Това означава, че са събрани в пика на свята зрялост, вкус и съдържание на полезни вещества. И няма нищо по-лесно на света от това, да ги разбъркаме във вече готовата супа, паста или друго ястие. А още по-лесно е да приготвим любимия си домашен винегрет и просто да ги залеем с него. Така ще имаме лесна и богата на хранителни вещества салата.

4. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е от семейството на кръстоцветните зеленчуци и от ботаническа гледна точка е тясно свързано със зелето – логично, та нали изглежда като миниатюрна зелка. Въпреки че не е много популярно по нашите географски ширини, добре е да го включваме в менюто си през зимата. Експертите по чревно здраве съветват то да присъства по-често в менюто ни, заради впечатляващото съдържание на фибри. Не можем да не се съгласим!

5. Цвекло

Факт е, че не всеки харесва червеното цвекло. До голяма степен това се дължи на начина, по който мнозина го приготвят. Да, вареното или консервираното цвекло често е воднисто и разкашкано, но не така стоят нещата с печеното. То има хрупкава външност и нежна, сладка сърцевина, подходяща за много ястия – от салати до паста. Това е икономичен зеленчук, който може да издържи до две седмици в хладилник, ако се съхранява правилно. А когато става въпрос за зеленчуци, които се борят с възпаленията, цвеклото е доста трудно да бъде победено. То е с високо съдържание на беталаини – антиоксиданти, често срещани в продуктите с наситено червен и лилав цвят. Те намаляват нивата на възпаление, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и помагат за предпазване от някои видове рак.

6. Карфиол

Макар да не сме убедени, че карфиолът е истински заместител на тестото за пица и ориза, едно е сигурно – това е зеленчук, който лесно може да се превърне в нещо вкусно. В една чаша карфиол се съдържат близо 75% от дневните ни нужди от витамин С (мощен антиоксидант) и 20% от тези на витамин К. Освен това той е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, но с високо съдържание на фибри, което може да подпомогне отслабването.

И накрая

Да се храним здравословно не е толкова трудно, напротив – може да бъде лесно, вкусно и съобразено с бюджета начинание, а тези зеленчуци са доказателство за това. Те са пълни с противовъзпалителни вещества, могат да се намерят навсякъде на достъпна цена и според нас са супер вкусни!

Заредете хладилниците си с тях и ги използвайте в любимите си ястия. А ако имате нужда от вдъхновение, ето нашите 6 предложения.

Коментари (0)

115 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: