Защо пари копривата?
По стеблото и долната страна на листата има малки влакънца. За копривата това е защитен механизъм и въпреки това 50 вида пеперуди се хранят с нея. За този, който я докосне усещането е болезнено, а освен това се появяват мехури и силен сърбеж. Това е така, защото краят на влакънцата е много твърд и накъсан, и се чупи когато проникне в кожата. В тялото влиза течност, съдържаща мравчена киселина и именно тя предизвиква неприятните последствия по кожата.
В кухнята
Връхчетата на коприва са добре познати в кулинарията. Някои готвачи изхвърлят първата вода, в която са се варили, за да се отърват от парещите съединения, докато други я оставят и готвят направо. Колкото по-прясна е копривата, толкова по-вкусна и полезна е тя.
От прясна коприва може да приготвите супа, каша, пюре и кюфтета или пък да я използвате за ризото и в лазаня.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...