6 начина да се хидратираме през лятото



0
1090

Няма да крием, че лятото е любимият ни сезон. Чакаме го цяла година, планираме всяка една ваканция внимателно и нямаме търпение да се отдадем на безкрайните летни забавления на открито. Има едно нещо обаче, което никога не бива да забравяме – хидратацията. Тя има значение през всички сезони, но през лятото, когато температурите са високи и губим допълнително течности чрез потенето, става особено важна.

Разбира се – най-добрият начин за това е да пием вода. Специалистите съветват поне 8 чаши вода на ден. Освен че ни разхлажда, тя се грижи за правилното функциониране на всички системи в организма. Дехидратацията, която се получава при намален прием на вода, може да доведе до чувство на умора, главоболие, отпадналост и т.н.

Водата е най-важният, но не единствен начин да се хидратираме. Някои и плодове и зеленчуци могат също да са ни от полза. Освен че са с високо съдържание на вода, те съдържат и всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества.

Краставици – 95–97% вода

Краставицата определено оглавява класацията за храни с най-високо водно съдържание. Бедна е на калории, но богата на витамини, минерали, калий, магнезий и фибри. Хапваме я просто така, слагаме я в таратора и в любимите салати.

Домати – 95% вода

Едва ли някой ще оспори факта, че те са предпочитаният зеленчук от българите през летния сезон. Освен това са чудесен начин за хидратиране. Те съдържат фибри, витамините А, С и К и много минерали. Дали ще ги използвате в салата или за някое гаспачо, доматите винаги са отличен избор.

Тиквички – 94% вода

Освен на вода, тиквичките са богати и на хранителни вещества. Витамините А, С, К, фибрите, калият, магнезият и манганът правят този зеленчук отличен избор. Може да го приготвяте по най-различни начини, но особено вкусни са изпечени на скара.

Чушки – 92% вода

Пресните чушки се отличават с богато съдържание на каротеноиди, които носят многобройни ползи за тялото. Те също са богати на фибри, минерали и витамини. Обичаме ги всякак – пълнени със сирене, печени на скара, в салата или в основно ястие.

Диня – 92% вода

Когато е добре охладена, сладка и сочна, динята е най-доброто, което можем да си пожелаем в летните жеги. Тя е богата на витамините А и С, съдържа някои от витамините от група В, както и минералите мед, цинк, калий и магнезий. Въпреки че обичаме да я гризем направо от парче с кора, динята е страхотна и в някои сладки или солени ястия.

Праскови – 85% вода

Те са нискокалорични и богати на фибри, протеини, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор и витамини А, C, К  и Е. Един от най-вкусните начини да ядете праскова е да се наведете малко напред и да захапете. Разбира се, може да правите десерти, или да комбинирате с рукола и пилешко филе на грил, или с парче печено свинско и сирене.

 

Коментари (0)

204 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: