10 мита за сурими



0
14234

Повечето от нас са наясно, че пръчиците от морски дарове (известни като рулца от раци), са направени от сурими, а не от месо от раци. Въпреки това, ако трябва да обясним какво всъщност представлява сурими, най-вероятно ще се затрудним.

Кои са най-разпространените митове за този рибен продукт? Отговора дава Лорета Стонкинене, мениджър по разработване на продукти и технологии в Vičiūnai Group, един от най-големите производители на сурими в света.

Сурими е хранителен продукт с древни традиции, историята му е на повече от девет века. Тъй като произхожда от Япония, в по-голямата част от Европа за него не се знае много и до днес. Въпреки това глобалното търсене на сурими непрекъснато расте. Основната причина за това е, че сурими е леснодостъпен източник на риба, жизненоважна за цялостното хранене на хората. В много страни рибата е доста скъпа, а в някои региони практически не е налице“, казва Лорета Стонкинене.

Експертът изброи и най-разпространените митове за сурими. Ето кои са те:

Мит 1. Това е модерен, преработен продукт за бързо хранене.

Този метод за приготвяне на риба датира от периода Камакура в Япония, т.е. от началото на предишното хилядолетие. Разбира се, днес се използва модерно оборудване, но технологията и самият продукт не са се променили много. Фактът, че става въпрос за натурален продукт се подкрепя и от Официален вестник на Европейския съюз, където се казва: Сурими се състои от белезникава паста, която няма мирис или вкус и е направена от ситно мляно, измито и пресято рибено месо.

Мит 2. Това е нездравословен продукт, пълен с химически консерванти.

Японците от древни времена са известни със своята здравословна диета. Неслучайно средната продължителност на живота на хората в Япония е най-дългата в света. Един нездравословен продукт просто не би се вписал в такова общество, камо ли да оцелее цяло хилядолетие. И основните принципи, използвани за направата на сурими, остават много подобни на тези, използвани преди хиляди години. Първичните начини на обработка са същите - високи и ниски температури, а продуктът все още съдържа същите естествени съставки - бяла риба, яйчен белтък, нишесте и вода.

Мит 3. В сурими няма много риба.

Висококачествените пръчици сурими съдържат между 30 и 50% риба. Но това е чист рибен протеин - мазнините и водата се отстраняват по време на производствения процес. Това означава, че сурими всъщност съдържа повече чисто рибено месо на килограм, отколкото самата риба. За приготвянето на 1 кг сурими са нужни 3-4 кг риба! Страни като Китай или Тайланд, произвеждащи евтини сурими продукти със съмнително качество за износ в Европа, допринасят за мита, че сурими съдържа малко истинска риба и много консерванти. Въпреки че този вид сурими е по-евтин, той е с по-лош вкус и е по-малко хранителен, обикновено съдържа само около 20% риба.

Мит 4. Сурими е направен от отгледана в рибовъдни стопанства риба.

Истината е, че и преди, и сега, сурими се прави само от дива риба, уловена в морето - минтай, хек и други видове бяла риба.

Мит 5. Това е богат на калории продукт с високо съдържание на холестерол.

Точно обратното - този продукт не е богат на калории и няма никакъв холестерол. Процесът на производство на сурими извлича както рибните кости, така и техните мазнини. Ето защо ще приемате само около 90-100 калории от изяждането на 100 г сурими.

Мит 6. В сурими няма много протеини.

Освен риба, в сурими се съдържа и доста голямо количество яйчен белтък, 100 г сурими съдържат около 9 г протеини. Поради отстраняването на водата от рибената кайма, използвана като съставка, тази кайма трябва да бъде рехидратирана, когато се използва за готови продукти. Поради тази причина крайният продукт съдържа около 30-40% вода. Използват се още нишесте (5-10%) и яйчен белтък (до 10%), растително масло (3-4,5%), захар (около 3%), сол, раци и екстракти от пипер (0,5-1,5%).

Мит 7. Това не е най-добрият източник на витамини и минерали.

Всъщност, когато ядете пръчици сурими, получавате същите хранителни вещества, като от консумацията на риба - не само протеини, но и магнезий, витамин В12, фосфор и селен.

Мит 8. Някои продукти от сурими са подходящи за вегани.

Когато е направен по традиционния японски метод, сурими е рибен продукт, т.е. не е подходящ за вегани, а за вегетарианци, които не ядат само месо. Веганите могат да ползват продукти, подобни на сурими, направени от соя. Те обаче нямат нищо общо с оригиналните японски сурими.

Мит 9. Всички ястия със сурими имат почти еднакъв вкус.

Има истинско съкровище от сурими рецепти, които чакат да бъдат открити от вас. Самите пръчици могат да бъдат приготвени по безброй различни начини, особено подходящи за предястия. Може да ги използвате като основна съставка в топли или студени салати, палачинки или основни ястия. 

Мит 10. Сурими продуктите изискват допълнителна подготовка.

Всъщност едно от най-големите предимства на този метод за приготвяне на риба е, че сурими продуктите са напълно готови за ядене. При правилно съхранение те могат да се ползват до два месеца. Те са перфектен избор за всички поводи, било то бърз обяд, лека вечеря, пикник или закуска при дълги пътувания.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: