Зимен плодов пай

Истинско богатство от вкусове и аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 26.11.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
280 г брашно (+ за разточване)
220 г краве масло (студено)
80 г кафява захар
1 ванилия

за плънката:
2 сладко-кисели ябълки
2 круши
120 г кафява захар
80 г орехи
50 г сушени сини сливи без костилки (от сочните)
50 г стафиди
20 г краве масло
1 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
1
Зимен плодов пай
В купа се смесват брашното, захарта и ванилията. Добавя се маслото, нарязано на кубчета и се претрива с пръсти, докато се получат трохи. Наливат се 3–4 с. л. студена вода и отново се претрива.
2
Зимен плодов пай 2
Тестото се увива с фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
3
Зимен плодов пай 3
След това се разточва върху набрашнен плот.
4
Зимен плодов пай 4
Поставя се във форма за тарт с диаметър 24 см, така че да покрива и стените. Стърчащите краища се изрязват, увиват се във фолио и се слагат в хладилник.
5
Зимен плодов пай 5
Основата се покрива с хартия за печене и отгоре се сипва морска сол. Пече се за 15 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. След това хартията със солта се отстранява и се пече още 5 минути.
6
Зимен плодов пай 6
Ябълките и крушите за плънката се обелват и се почистват. Нарязват се на кубчета и се готвят в сгорещеното масло, заедно със захарта, докато омекнат.
7
Зимен плодов пай 7
Съдът се дърпа от огъня и се прибавят накълцаните сливи и стафидите, наситнените орехи и канелата. Разбърква се и сместа се оставя да се охлади.
8
Зимен плодов пай 8
Плънката се разпределя върху изпечената основа, а останалото тесто се настъргва отгоре.
9
Зимен плодов пай 9
Паят се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
10
Зимен плодов пай 10
Оставя се леко да се охлади и се сервира, по желание поръсен с пудра захар.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

07.03.2021
Да първи път правя пай и се получи много вкусен пай:)
5.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2018
Невероятен, с аромат на Коледа :)
4.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2018
Правя тази рецепта и сервира с топка сладед или леко подсладен заквасена сметана, страхотен е, любим за зимните месеци!
3.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2017
тавичката трябва ли да е намаслена
2.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


225 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: