"Жадната калугерка"

от тефтера на мама, но подобрена от мен по моите вкусове и предпочитания
ТИТЛА: Чирак
Дата: 28.11.2009
 
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
1 с. л. лимонова кора (ванилия)
125 г краве масло
1 ч. ч. пудра захар
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. пшенично нишесте (царевично) или брашно
50 мл коняк (или уиски)
1 л прясно мляко
1 пакетче (5 г) нес кафе за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Яйцата трябва да са със стайна температура и се отделят белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг, прибавя се захарта /кристалната/, разбива се, докато се разтвори захарта, след което се прибавят жълтъците. След това постепенно се прибавя пресятото брашно, като се бърка с шпатула или дървена лъжица в една и съща посока, за да не спадне тестото. Най-накрая се прибавя лимоновата кора, пече се в силно загрята фурна, като се намаляват градусите на 200.
2
През времето, в което се пече блатът, правим кремовете: І-ви: 1 ч. ч. прясно мляко + 2 с. л. нишесте = разбърква се и се слага на котлона да се сгъсти, след което се оставя да изстине, като се разбърква от време на време да не стане на бучици, когато изстине се наливат 50 мл алкохол. ІІ-ри крем: 125 г краве масло на стайна температура + 1 ч. ч. пудра захар = маслен крем, оставя се след това в хладилник да стегне. Когато изстине напълно крем І-вият и ІІ-ият крем се смесват.
3
Изпеченият блат, се надупчва с вилица и след това се полива със студеното мляко, докато е топъл, за да може да попие течността по-добре в него.
4
След като изстине напълно блатът, кремът се изсипва отгоре и се разстила равномерно.
5
Най-накрая се поръсва отгоре с нес кафе и се оставя да престои в хладилник поне 12 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


124 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: