Зелеви сарми със счукан боб

Трапезата за Бъдни вечер пресъздава магия за плодородие и късмет. На масата задължително трябва да има храни, които набъбват – също като тях да набъбва късметът и плодородието
Източник: Бон Апети
Дата: 24.12.2012
Зелеви сарми със счукан боб
 
Необходими продукти:
500 г дребен бял боб
12 листа от кисело зеле
2 глави лук
1 корен пащърнак
500 мл зелев сок
100 мл зехтин
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. риган
1 ч. л. джоджен
1/2 ч. л. сминдух
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Зелеви сарми със счукан боб

Бобът се надробява в чопър или се счуква. Сварява се, отцежда се от водата и се подправя с ригана, джоджена и сминдуха.

 


2
Зелеви сарми със счукан боб 2

Лукът и пащърнакът се нарязват наситно и се запържват за кратко в 30 мл от зехтина. Поръсва се червеният пипер, разбъркват се и се свалят от огъня.

 


3
Зелеви сарми със счукан боб 3

Добавят се към боба, овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се  налива останалият зехтин (оставя се малко за поливане). Отново се разбърква.

 


4
Зелеви сарми със счукан боб 4

Сместа се разпределя в зелевите листа и се завиват сарми.

 


5
Зелеви сарми със счукан боб 5

Подреждат се в гювеч, заливат се със зелевия сок и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час и 30 минути.  

 


6
Зелеви сарми със счукан боб 6

Преди сервиране се поливат с малко зехтин.

 


 


Съвет: От тези продукти излизат 12 сарми, предвидени са по 2 в порция.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


270 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: