Зелеви сарми с шарен боб

Източник: Бон Апети
Дата: 23.12.2002
Зелеви сарми с шарен боб
 
Необходими продукти:
10 сушени червени чушки
1 средно голяма кисела зелка
5 с. л. олио
2-3 шепи шарен фасул
1-2 големи глави лук
7-8 с. л. олио
1 1/2 к. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 с. л. пресен девесил или 1 ч. л. сух
1 ч. л. джоджен
сол


Начин на приготвяне:
1
Зелеви сарми с шарен боб
Фасулът се счуква в чутура (хаванче), докато стане на много дребни парченца. (За да може да се счука, трябва да е добре изсъхнал, миналогодишен боб.) След това се попарва с вряла вода, за да набъбне, прецежда се и се оставя настрана.
2
Зелеви сарми с шарен боб 2
Лукът се нарязва наедро и се запържва до златисто в олиото. В тигана се добавят изцеденият боб, оризът, червеният пипер, чубрицата, девесилът и джодженът. Наливат се 1-2 к. ч. топла вода, за да набъбне оризът, и се посолява.
3
Зелеви сарми с шарен боб 3
С готовата плънка могат да се приготвят 10 сарми и няколко червени чушки (Чушките предварително се накисват във вода, за да омекнат; не бива да се препълват, защото оризът увеличава обема си.)
4
Зелеви сарми с шарен боб 4
Сармите и чушките се поставят в гювеч, заливат се с вода и 1-2 ч. ч. зелев сок, докато се покрият. Наливат се 2-3 с. л. олио. Глиненият съд се поставя в студена фурна, за да не се пукне. Пече се при температура 180 градуса около 1 час, до готовност на боба.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: