Зелеви сарми с ориз и наденица

Рецепта за всички, които обичат вкусното хапване
Източник: Бон Апети
Дата: 01.02.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
10 листа кисело зеле
5 парчета сурова наденица
250 г ориз
100 г праз
50 г глава целина
1 морков
2 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
200 мл топла вода
50 г праз
1 кубче телешки бульон
2 с. л. доматено пюре
2 с. л. олио
1 с. л. сос "Уорчестър"
2 ч. л. брашно


Начин на приготвяне:
1
Зелеви сарми с ориз и наденица
В тенджера се загряват 2 с. л. олио. Слагат се суровите наденици и се задушават, като се обръщат. Когато са готови, се изваждат в чиния и се нарязват на половини.
2
Зелеви сарми с ориз и наденица 2
Празът се нарязва наситно, морковът и целината се настъргват.
3
Зелеви сарми с ориз и наденица 3
Зеленчуците се сипват в тенджерата, в която са били надениците, и се задушват за 1 минута.
4
Зелеви сарми с ориз и наденица 4
След това се изсипва оризът и се пържи, докато стане "стъклен".
5
Зелеви сарми с ориз и наденица 5
Наливат се 250 мл топла вода, посолява се и се оставя да къкри на тих огън, докато оризът поеме водата.
6
Зелеви сарми с ориз и наденица 6
Кочанчетата на зелевите листа се отстраняват. Във всеки лист се сипва от плънката, слага се парче наденица и се завиват сарми.
7
Зелеви сарми с ориз и наденица 7
На дъното на тенджера се нареждат кочаните зеле. Върху тях се слагат сармите, заливат се с вода и се покриват с чиния. Сармите се варят около 25 минути.
8
Зелеви сарми с ориз и наденица 8
Празът за соса се нарязва наситно, сипва се в тенджера с предварително загрятото олио и се разбърква.
9
Зелеви сарми с ориз и наденица 9
След това се добавя брашното и се разрежда с 200 мл топла вода.
Слага се доматеното пюре, овкусява се със сос "Уорчестър" и със стрития телешки бульон. Сосът се разбърква и къкри 5-10 минути.

10
Зелеви сарми с ориз и наденица 10
При сервиране сармите се заливат с приготвения сос.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: