Зелеви сарми с ориз

Източник: Бон Апети
Дата: 04.12.2009
Зелеви сарми с ориз
 
Необходими продукти:
2–3 домата
8 с. л. олио
1 стрък целина
2–3 стръка магданоз
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сол
1 прясна зелка (1,2 кг)
400 г ориз
1 глава лук
1 морков


Начин на приготвяне:
1
Зелеви сарми с ориз
Зелката се измива, а кочанът й се изрязва. В дълбока тенджера се кипва вода и се посолява.
2
Зелеви сарми с ориз 2
Зелката се поставя в тенджерата с издълбаната страна надолу и се оставя да поври около 5–10 минути. След това се изважда, охлажда се със студена вода, кочанчетата на листата се изрязват и се запазват.
3
Зелеви сарми с ориз 3
Лукът се нарязва наситно и се запържва за около минута в сгорещеното олио заедно с настъргания морков. Добавя се оризът и се пържи около 4–5 минути, като се разбърква периодично, докато стане стъклен. Поръсва се с червения пипер и се наливат 400 мл вряла вода. Добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, посолява се и всичко се задушава на тих огън, докато оризът поеме течността. Накрая се подправя с чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз.Във всеки зелев лист се слагат по 1–2 с. л. от плънката и се завиват сарми.
4
Зелеви сарми с ориз 4
На дъното на широка тенджера се поставят изрязаните кочанчета зеле. Върху тях се подреждат сармите със затворената страна надолу. Налива се гореща вода, колкото да покрие сармите, и те се затискат с чиния. След като кипне, ястието се задушава около 25 минути на тих огън под капак.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: