Зелени тортили с червен боб

Или добре познатите в Мексико eнфрихоладас
Източник: Бон Апети
Дата: 07.02.2013
Зелени тортили с червен боб
 
Необходими продукти:
за тортилята:
2 ч. ч. бяло брашно
3 връзки пресен кориандър
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. бакпулвер
1 с. л. свинска мас

за пюрето от червен боб:
250 г червен боб
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 бр. люта чушка „Пеперончини”
1 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус

за гарниране:
100 г печени орехи
200 г заквасена сметана


Начин на приготвяне:
1
Зелени тортили с червен боб

Листата от кориандъра за тортилята се пасират с 1 ч. ч. вода и сместа се оставя в хладилник за 30 минути. След това се прецежда и се отмерват 180 мл.

 


2
Зелени тортили с червен боб 2

В купа се смесват брашното, водата от кориандъра, бакпулверът, разтопената свинска мас и солта.

 


3
Зелени тортили с червен боб 3

Замесва се меко тесто, което се оставя да почине, завито в пластик, на стайна температура.  След това се разделя на 8 равни топки.

 


4
Зелени тортили с червен боб 4

Разточват се тънки питки.

 


5
Зелени тортили с червен боб 5

Запичат се на сух тиган с незалепващо покритие.

 


6
Зелени тортили с червен боб 6

Когато са готови, се покриват с навлажнена чиста кърпа.

 


7
Зелени тортили с червен боб 7

Бобът се накисва от предната вечер. Водата се изхвърля, а бобът отново се залива с вода, кипва се и първата се изхвърля. Отново се връща в тенджерата, налива се чиста вода на същото ниво, прибавят се нарязаният на кубчета лук, лютата чушка и наситнения чесън. Вари се, докато бобът омекне (1,5 часа).

 

 


8
Зелени тортили с червен боб 8

Готовият боб се отцежда и се пасира заедно с кимиона и около 150 мл от водата, в която е варен. Трябва да се получи с консистенция на течен шоколад. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


9
Зелени тортили с червен боб 9

Тортилите се намазват с бобеното пюре, прегъват се на четири, гарнират се със заквасената сметана и натрошените орехи.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: