Зеленчукова яхния с топчета от леща

Източник: Бон Апети
Дата: 13.12.2004
Зеленчукова яхния с топчета от леща
 
Необходими продукти:
300 г леща
200 г грах (замразен или от консерва)
2 глави лук
2 картофа
2 скилидки чесън
200 мл течна растителна сметана
100 г брашно
6-7 с. л. олио
3 с. л. доматено пюре
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. кимион
2 колелца от пресен корен джинджифил
сол


Начин на приготвяне:
1
Зеленчукова яхния с топчета от леща
Лещата се накисва за 24 часа в студена вода. Лукът и картофите се настъргват в купа, добавят се отцедената леща, брашното, кориандърът, кимионът, куркумата и солта. От сместа се оформят топчета. (Докато оформяте топчетата, периодично измивайте и подсушавайте ръцете си. При необходимост добавете брашно.)
2
Зеленчукова яхния с топчета от леща 2
Топчетата се оставят в хладилник за поне 30 минути. След това се пържат в сгорещено олио, като се обръщат от всички страни.
3
Зеленчукова яхния с топчета от леща 3
Чесънът и джинджифилът се наситняват и се запържват в 3-4 с. л. олио. Когато се зачервят, се изсипва доматеното пюре, наливат се около 1 1/2 л гореща вода и се оставя да заври. Прибавят се топчетата. Къкри 30 минути на слаб огън. Към края се поставят грахът и сметаната, ври още 10 минути. Всяка порция яхния се сервира с 3-4 топчета.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: