Зеленчуков тиан

Идеалното лятно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 03.07.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 малки патладжана (или 1 голям)
2 домата
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 картофа
1–2 тиквички
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване

за трохите:
3 филии бял хляб
2 скилидки чесън
1 връзка босилек
80 г сирене „Пармезан“
60 мл студено пресован зехтин
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Зеленчуков тиан
Картофите се обелват и се нарязват на тънки шайби с помощта на ренде тип „Мандолина“. След това за кратко се бланшират в подсолена вода.
2
Зеленчуков тиан 2
Доматите и патладжаните се обелват и се нарязват на шайби. Трябва да са на малко по-дебели шайби, за да запазят целостта си.
3
Зеленчуков тиан 3
Патладжаните се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивата вода, след това се изплакват и се подсушват.
4
Зеленчуков тиан 4
Чушките и тиквичките също се нарязват на шайби, с помощта на ренде, тип „Мандолина“. Всички зеленчуци се слагат в купа, поливат се със зехтин и се овкусяват с листенца мащерка, сол и черен пипер.
5
Зеленчуков тиан 5
Хлябът се смила в чопър, добавят се чесънът, листата босилек, зехтинът, сол на вкус и отново се смила.
6
Зеленчуков тиан 6
Прибавя се настърганият пармезан и се разбърква. Половината от трохите се разпределят на дъното на тава за печене, а върху тях се подреждат шайбите зеленчуци, така че да се застъпват.
7
Зеленчуков тиан 7
Отгоре се поръсват останалите трохи и ястието се пече 40–45 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
8
Зеленчуков тиан 8
Сервира се, охладено до стайна температура.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

06.07.2018
Много вкусно. чудесно лятно ястие
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


140 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: