"Зеленчуков терин"

Източник: Бон Апети
Дата: 21.06.2010
 
Необходими продукти:
250–300 г броколи
200 г спанак
150 г извара
50 г орехови ядки
2 яйца
сол на вкус
500 г пресни картофи
125 г сирене „Крема“
1 белтък
4–5 стръка копър
2–3 щипки индийско орехче
сол на вкус
500 г моркови
50 г кашкавал
30 г краве масло
1 жълтък
2 стръка пресен лук
сол на вкус
250 мл студено прясно мляко
50–80 г кашкавал
50 г краве масло
1 с. л. брашно
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Стеблата на броколите се отрязват, обелват се и заедно с розичките се сваряват за около 15 минути в подсолена вода. Изваждат се с помощта на решетеста лъжица и се оставят настрана.
2
Морковите се остъргват, а картофите се измиват внимателно, без да се белят. Почистените зеленчуци се сваряват в отделни съдове с подсолена вода за 15 минути. Спанакът се попарва за секунди във вряла вода и се охлажда със студена, след което се отцежда.
3
Броколите се пюрират заедно със спанака. Добавят се изварата, двете яйца, солта и смлените със сол орехови ядки. Получената смес се разпределя в намазнена и покрита с хартия за печене форма за кекс (30 см).
4
Картофите се намачкват и се смесват с белтъка, сиренето “Крема”, наситнения копър и индийското орехче. Сместа се посолява, разбърква се и се разпределя върху пюрето от броколи.
5
Пресният лук се нарязва наситно и се запържва в предварително загрятото масло. Морковите се намачкват в купа и се смесват със запържения лук, жълтъка и настъргания кашкавал. Сместа се посолява, разбърква се и се разпределя върху картофеното пюре.
6
Теринът се пече около 30 минути на водна баня в предварително загрята до 180 градуса фурна. След това се обръща върху дъска и се оставя да се охлади.
7
Сосът се приготвя, като брашното се запържва в маслото за около 30 секунди. Налива се млякото и щом кипне, се посолява и се добавя настърганият кашкавал. Разбърква се непрекъснато, докато кашкавалът се разтопи. Теринът се залива със соса и се нарязва на филии.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: