Зеленчуков гратен

Пет вида зеленчуци, запечени със сос от сирене
Източник: Бон Апети
Дата: 20.08.2012
Зеленчуков гратен
 
Необходими продукти:
300 г целина (глава)
300 г големи моркова
200 г грах (замразен)
1 корен пащърнак
2 средно големи картофа
1 скилидка чесън
1 глава лук
100 г сирене „Чедър”
450 мл прясно мляко
2 с. л. брашно
4 с. л. краве масло
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Зеленчуков гратен

Целината, морковите, картофите и пащърнакът се обелват. Целината се нарязва на тънки полумесеци, картофите на кръгчета, а пащърнакът и морковите на тънки шайби, по диагол.


2
Зеленчуков гратен 2

Зеленчуците се бланшират в кипяща подсолена вода докато омекнат леко, после се отцеждат и се шокират в ледено студена вода.


3
Зеленчуков гратен 3

Поставят се в намазана с 2 с. л. масло тава, прибавя се граха и се овкусяват с риган, сол и черен пипер.


4
Зеленчуков гратен 4

В останалото масло се запържват нарязаните наситно лук и чесън. Прибавя се брашното, разбърква се, налива се затопленото мляко и се оставя да се сгъсти леко.


5
Зеленчуков гратен 5

Сваля се от огъня и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се настърганото сирене „Чедър”.


6
Зеленчуков гратен 6

Зеленчуците се заливат с готовия сос и се пекат в загрята на 190 фурна, до златисто (около 30 минути).


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2018
Вече го преполовихме :)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.02.2014
Страхотна рецепта!Много вкусно се получи.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


263 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: