Зехтинов сладолед с поширани смокини

Източник: Бон Апети
Дата: 17.10.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 мл прясно мляко
250 мл сладкарска сметана
100 мл зехтин
100 г захар
12-15 смокини
5 жълтъка
1 капсула ванилова есенция (2 пакетчета на прах)
200 мл червено вино
1 ч. л. канела
1 капсула ванилова есенция
3 с. л. захар
сокът от 1 портокал


Начин на приготвяне:
1
Зехтинов сладолед с поширани смокини
Прясното мляко и сметаната се наливат в тенджерка и се кипват. Жълтъците се разбиват със захарта, докато стане бледожълта смес.
2
Зехтинов сладолед с поширани смокини 2
Кипналата млечна смес се налива в разбитите жълтъци, разбърква се и се прелива в чист съд. Вари се на тих огън, докато се уплътни, като се бърка. Добавят се ванилова есенция и зехтин и се оставя да се охлади.
3
Зехтинов сладолед с поширани смокини 3
Охладената смес се налива в подходяща купа и се поставя във фризер, докато стегне, като през 1 1/2 часа се разбърква.
4
Зехтинов сладолед с поширани смокини 4
Сиропът се приготвя, като в тенджера се налива виното, добавят се сокът от портокал, захарта, канелата и ваниловата есенция и се кипва. Слагат се смокините и се варят около 15 минути на много тих огън под капак.
5
Зехтинов сладолед с поширани смокини 5
Десертът се поднася, като в чиния се слагат топки от сладоледа и по няколко смокини (могат да се сервират топли или студени).
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


192 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: