Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове

Зехтинът все повече навлиза в сладкарството, тъй като обогатява десертите с изразения си ядков вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 26.02.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г брашно
200 г захар
100 г бадемови ядки
200 мл зехтин
4 яйца
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 ч. л. бакпулвер
кората на 1 лимон
250 г замразени горски плодове
250 мл сладкарска сметана
6 с. л. захар
1 с. л. желатин


Начин на приготвяне:
1
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове
Яйцата се чупят в купа. От захарта се отделят 2 с. л., останалото количество се сипва при яйцата постепенно, като сместа се разбива, докато удвои обема си.
2
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 2
Бадемовите ядки се смилат с отделените 2 с. л. захар.
3
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 3
Брашното се пресява 2 пъти и се смесва с бакпулвера. След това се добавят смлените бадемови ядки и се разбърква.
4
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 4
В разбитите яйца постепенно се сипва сухата смес, като се бърка. Ароматизира се с настъргана лимонова кора и на тънка струйка се сипва зехтинът.
5
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 5
След това се налива прясното мляко и се бърка, докато се получи хомогенна смес.
6
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 6
Тестото се разпределя в намазнена и набрашнена форма за кекс. Поставя се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече около 30-40 минути.
7
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 7
Плодовете за муса се слагат в малка тенджера и се загряват заедно със захарта. След това се охлаждат и се намачкват.
8
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 8
Сметаната се разбива в купа, сипват се намачканите плодове и се разбърква.
9
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 9
Желатинът се накисва в 5 с. л. студена вода, оставя се да набъбне, след което се разтваря на водна баня. Охлажда се леко и се добавя към сметаната и плодовете.
10
Зехтинов кекс с бадеми и мус от горски плодове 10
Мусът се оставя да стегне в хладилник, като малко преди да е стегнал напълно, се разбърква. Охладеният кекс се сервира с муса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


157 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: