Запеканка „Юм-Кааш“

Мексикански огретен
Източник: Михаела
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 05.02.2016
Запеканка „Юм-Кааш“
Запеканка „Юм-Кааш“
 
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
1 ч. л. канела
300 г сладка царевица (от консерва или замразена)
150 г наденица
800 г белени домати (от консерва)
100 г кашкавал


Начин на приготвяне:
1
Каймата се запържва с канелата.

2
На дъното на дълбок съд от йенско стъкло (или в по-дълбока тавичка) се слага 1 ред от запържената кайма.
3
Следва ред сладка царевица, ред наденица, нарязана на кръгчета и накрая 2 реда домати - също нарязани на кръгчета.
4
Ястието се запича за около 30 минути в загрята на 180-200 градуса фурна, докато продуктите се запекат добре и поемат изцяло аромата на канелата.

5
В последните 5-10 минути от готвенето добавяме настъргания кашкавал и запичаме.


Съвети:
Посочила съм оригиналната рецепта, като имам няколко модификации.

Може да се използва свинска кайма или смес от телешка и свинска кайма.

Колкото и абсурдна да звучи комбинацията на кайма с канела и въпреки клишето, че канелата подхожда само на мляко с ориз, всъщност се получава много приятен вкус.

Аз лично слагам и малко лют пипер в каймата.

Не използвам домати от консерва, а пресни домати, които нарязвам на кръгчета и нареждам върху наденицата.

Видът наденица е по ваш избор.

На снимката е използвано сирене „Чедър“, а не кашкавал.

Ястието носи името на бога на маите (Юм Кааш), познат и като Юм Вила - бог на царевицата.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2017
Каква е тази канела,не ми се връзва нещо?! Може би щото не я харесвам.......
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


104 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: