Запечено брюкселско зеле с тиква и лук

Вкусна комбинация със зимни зеленчуци, подходяща за печена пуйка
ТИТЛА: Чирак
Дата: 02.12.2022
Запечено брюкселско зеле с тиква и лук
Запечено брюкселско зеле с тиква и лук
Запечено брюкселско зеле с тиква и лук
 
Необходими продукти:
400 г брюкселско зеле
500 г тиква („Цигулка“ или „Хокайдо“)
1 глава жълт лук
1 глава червен лук
100 мл олио
1 с.л. мащерка
2 с.л. риган
1 с.л. гранулиран чесън
3 с.л. тиквени семки
120 мл балсамов оцет
1 с.л. кафява тръстикова захар
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Брюкселското зеле се почиства и нарязва на половина. Тиквата се почиства от семките и кората и се нарязва на големи кубчета. Двата вида лук се нарязват на дебели полумесеци.
2
В тава, застлана с хартия за печене, се изсипват зеленчуците, посоляват се на вкус и разбъркват с 1 с.л мащерка, 1 с.л риган и гранулиран чесън, прибавят се тиквените семки и олиото.
3
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути, след което зеленчуците се разбъркват и допичат за още 15 минути.
4
Балсамовият оцет се смесва със захарта и се загрява на умерен огън, след което се оставя да се посгъсти. Трябва да се плучи гъст дресинг.
5
Запечените зеленчуци се подправят с така получения балсамов дресинг. Поднасят се поръсени с 1 с.л. пресен риган.

Съвет:
Препоръчва се използването на пресен риган и мащерка, като ако се ползват сухи, количеството трябва да се намали на половина.

Съвет:
Препоръчва се използването на пресен риган и мащерка, като ако се ползват сухи, количеството трябва да се намали на половина.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: