Захарен пирог

Захарен сладкиш с вкус на масло и сметана
Източник: Малинка
ТИТЛА: Готвач
Дата: 16.10.2016
Захарен пирог
Захарен пирог
 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
100 мл прясно мляко
1/2 ч. л. суха мая (или 15 г прясна)
100 г краве масло (меко)
1 ч. л. захар
1 щипка сол
1 ванилия
2 яйца

за захарните трохи:
50 г краве масло
130 г захар

за заливката:
200 мл течна сметана (20% масленост)


Начин на приготвяне:
1
Първо се затопля млякото. Добавят се маята и захарта, и се оставя за 10 минути.
2
Разбиват се маслото и захарта, добавят се яйцата и пак се разбива, до хомогенна смес. Добавя се половината брашно и се разбива. После се сипва млякото с шупналата мая и накрая - останалото брашно.
3
Получава се гъсто лепкаво тесто, което се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене (аз използвах кръгла тава с подвижни стени и с диаметър 20 см). Покрива се и се оставя да втаса за 30 минути на топло. Намажете пръстите си с олио и направете дупки във втасалото тесто, след което поръсете надупченото тесто със захарните трохи.
4
Пече се 25 минути на 180 градуса. Полейте изпечения пирог със сметаната и го върнете във фурната за още 5 минути.
5
Поръсва се с пудра захар. Охладете и нарежете на парченца.



Съвет:
Може да се използва и квадратна или правоъгълна тава, но трябва да е с високи стени, тъй като има риск, маслото да прелее по време на печене.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

05.12.2016
Петя,много се радвам,че ти е харесал! Надявам се и други да го опитат :)
3.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2016
Лесен и много вкусен.
2.
Изпрати
лично съобщение

24.11.2016
Извинете, но съм допуснала грешка в стъпка 2- маслото не се разбива със захар а само с яйцата. Захар се слага само в маята и млякото.
1.
Изпрати
лично съобщение

09.11.2016
Рецептата за този пирог е руска, много е вкусен и лесен,опитайте :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: