Заек с моркови и спанак

Една страхотна импровизация на Стоян, на тема заешко месо със зеленчуци
Източник: Бон Апети
Дата: 25.03.2013
Заек с моркови и спанак
 
Необходими продукти:
1 заек (1,2 кг)
2 връзки моркови
250 мл бяло вино
3 с. л. зехтин
1 с. л. царевично нишесте
3 стръка прясна мащерка
1 ч. л. червен пушен пипер
1 щипка естрагон
сол и черен пипер на вкус
4 стръка пресен чесън за гарниране

за спанака:
500 г пресен спанак
3 с. л. зехтин
2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Заек с моркови и спанак

Заекът се почиства и се нарязва на порции. (Дреболиите се запазват за друго ястие.) Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в 1 с. л. сгорещен зехтин на два пъти.

 


2
Заек с моркови и спанак 2

Месото се изважда, слага се в глинения съд. Тиганът от пърженето се деглазира с бялото вино, и сместа се излива в гювеча.

 


3
Заек с моркови и спанак 3

Морковите се обелват и се нарязват на шайби. Слагат се при месото. Наливат се 500 мл студена вода, овкусява се със сол, черен пипер и листенца прясна мащерка. Прибавят се и останалият зехтин. Похлупва се и се пече в загрята на 150 градуса фурна, без вентилатор, за 1 час и 30 минути.

 


4
Заек с моркови и спанак 4

После месото се изважда в тава, покрива се с алуминиево фолио и се оставя във фурната на топло.

 


5
Заек с моркови и спанак 5

Сосът от печенето се редуцира. Нишестето се разтваря в 2 супени лъжици студена вода и се добавя към соса, за да се сгъсти.

 


6
Заек с моркови и спанак 6

Морковите се пюрират със сол, черен пипер, естрагон и червен пушен пипер.

 


7
Заек с моркови и спанак 7

Спанакът се измива, почиства се и се подсушава. Слага в съд със сгорещения зехтин, подправя се със сол, черен пипер, разбърква се и се настъргва индийското орехче. Оставя се за кратко на огъня, колкото да намали обема си.

 


8
Заек с моркови и спанак 8

В чинии се рапределя пюрето от моркови, върху него се слага от спанака. Отстрани се поставя заешко и се залива със сос. Всяка порция се поднася със стрък пресен чесън.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.03.2017
Поради липса на спанак, направих пюре от броколи. Ястието е леко и ненатрапчиво.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


166 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: