Задушен джолан в богат сос

Много подходящо ястие за студените дни, а вкусът му се подчертава допълнително, ако се поднесе с хубаво вино
Източник: Бон Апети
Дата: 18.01.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 заден свински джолан (1,4 кг)
2 глави лук
1 скилидка чесън
250 г картофи
100 г печурки
100 г бекон „Панчета”
200 мл бяло вино
1 л пилешки бульон
50 г краве масло
30 мл зехтин
30 мл балсамов оцет
1 дафинов лист
1 стрък розмарин
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Задушен джолан в богат сос

Зехтинът се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесънът да го овкуси, и се изважда. Джоланът се запържва до златисто от всяка страна и се овкусява със сол и черен пипер.


2
Задушен джолан в богат сос 2

Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак). След това джоланът се изважда и местото се отделя от кокалите, а от бульона се запазват 300 мл.


3
Задушен джолан в богат сос 3

Останалият може да се прецеди и да се замрази във формички за лед и да се използва за други ястия.


4
Задушен джолан в богат сос 4

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Лукът също се нарязва наедро. Гъбите се белят и разрязват надве, а беконът – на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златисто кафяв, се прибавят лукът и гъбите.

 


5
Задушен джолан в богат сос 5

След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.


 


6
Задушен джолан в богат сос 6

Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън, под капак, за 25–30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.


Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2023
Снощи го сготвих и идва чудесно днес след снежно утро и няколко часа разчистване ;)
10.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2019
Много вкусно! Заслужава си труда.
9.
Изпрати
лично съобщение

03.03.2017
Цял следобед готвих,за 10минути изчезна.
8.
Изпрати
лично съобщение

18.09.2016
Много вкусно ястие! Приятно разнообразие в менюто ни.
7.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2016
Звучи ми неустоимо, още отсега!Благодаря!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: