Йогурт с горски плодове върху шоколад и сос „Рьоте Грюце“

С този десерт майстор Александър Чобанов се подготвя за представянето си в Истанбул.
Източник: Бон Апети
Дата: 22.06.2010
Йогурт с горски плодове върху шоколад и сос „Рьоте Грюце“
 
Необходими продукти:
250 г кисело мляко
50 г пчелен мед
15 г желатин
350 г бита сметана
50 г пасирани боровинки
50 г ягоди
25 г малини
25 г боровинки
13 г къпини
40 мл червено вино
1 щипка канела
15 г захар
5 г нишесте
3 шоколадови плочки


Начин на приготвяне:
1
Киселото мляко и медът се разбиват. Желатинът се накисва в студена вода и след това се разтопява на водна баня. Накрая внимателно се разбърква със сметаната и се прибавя към киселото мляко и меда. Получената смес се разделя на две части, като към едната се прибавят пасираните боровинки. Наливат се във форми по желание (в случая фунийки), които се оставят за една нощ в хладилник.
2
Сосът се приготвя, като червеното вино, захарта и канелата се кипват, прибавя се предварително размитото нишесте и всичко се вари до получаване на плътен сос, с който се заливат плодовете. Разбърква се внимателно и се оставя да престои няколко часа, за да се смесят ароматите на виното и плодовете.
3
След като сместа във формичките стегне, те се изваждат от хладилника и се слагат върху шоколадови плочки. Гарнират се с приготвения сос и с пресни плодове според сезона. Украсява се с карамелена фигурка.
 
 
Съвети:
 
Тънкостта е да се направи фуния от целофан и да се остави хубаво да стегне. Сметаната не трябва да е твърде избита, докато се прави йогурт кремът – ако е избита много гъсто, няма да стане гладко парфе, а ще има шупли.
За соса е важно, че при задушаване на горските плодове с канелата и виното те трябва да не са замразени, а отпуснати, защото, ако са замразени, ще разводняват самия сос.
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


247 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: