Йогурт крем със смокини

Ради Стамболов приготвя пухкав крем с кисело мляко, какао, смокини в сладък сироп и ром
Източник: Бон Апети
Дата: 19.09.2006
Йогурт крем със смокини
 
Необходими продукти:
8 смокини
100 г захар
200 мл сладкарска сметана
100 мл прясно мляко
50 мл ром
180 г кисело мляко
70 г захар
10 г какао
2 жълтъка
4 какаови бисквити
1 пакетче желатин (10 г)
100 г захар
50 мл вода


Начин на приготвяне:
1
Йогурт крем със смокини
Смокините се надупчват с шишче, слагат се в тенджера с вода, кипват се два пъти, след което водата се изхвърля. Заливат се още веднъж с вода и се кипват със захарта. След това се изваждат от сиропа и се оставят да се охладят.
2
Йогурт крем със смокини 2
Желатинът се залива с рома и се оставя да набъбне. В подходящ съд се сваряват 2/3 от прясното мляко заедно със захарта.
3
Йогурт крем със смокини 3
Останалото мляко се разбива с жълтъците до получаването на хомогенна смес. Излива се във врящото мляко и се бърка с дървена лъжица до сгъстяване, след което се прецежда през цедка.
4
Йогурт крем със смокини 4
В сместа се сипва набъбналият желатин. Разбърква се и се добавя какаото. Щом се охлади леко, се слага киселото мляко и се оставя за 15 минути да изстине.
5
Йогурт крем със смокини 5
Сметаната се разбива с 20 г захар, прибавя се към млечната смес и се разбърква в една посока.
6
Йогурт крем със смокини 6
Кремът се разпределя в малки купички, които се пълнят до средата. Поръсват се натрошените бисквити, поставя се по една смокиня и се покриват с останалия крем. Десертът се слага в хладилник, за да стегне.
7
Йогурт крем със смокини 7
Захарта се изсипва в средата на съд с вода и се вари, докато течността изври и захарта се карамелизира. Отстранява се от котлона и когато се избистри, от нея с помощта на лъжица се оформя мрежичка върху предварително намазнена керамична или мраморна повърхност.
8
Йогурт крем със смокини 8
Готовите кремове се украсяват с парченца смокини, поръсват се с какао и се украсяват с карамелените мрежички.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: