Яйца по панагюрски с леворда

Панагюрски подлучени яйца с леворда
Източник: Бон Апети
Дата: 04.05.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 яйца (размер L)
400 г кисело мляко
200 г краве сирене
3 с. л. оцет
1 връзка леворда (див чесън)
2 стръка копър
1 с. л. краве масло
1/2 ч. л. червен пушен пипер
4 с. л. зехтин „Екстра върджин”
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Яйца по панагюрски с леворда
Около 1 л вода се загрява с оцета, в нея се чукват едно по едно яйцата и се пошират за 6–7 минути, като водата не трябва да ври. Изваждат се, отмиват се от киселината в купа с вода и се отцеждат.
2
Яйца по панагюрски с леворда 2
Левордата се нарязва наситно, смесва се с киселото мляко и зехтина, добавя се наситненият копър и се овкусява със сол и черен пипер.
3
Яйца по панагюрски с леворда 3
Червеният пипер се запържва закратко в маслото. Сиренето се натрошава и върху него се сипва млечният сос.
4
Яйца по панагюрски с леворда 4
Отгоре се слагат яйцата и се заливат със запърженото масло.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2014
вечерята за днес- получиха се много вкусни ...
6.
Изпрати
лично съобщение

14.05.2014
Много е вкусно !
5.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
В традиционната рецепта винаги нещо ми е липсвало. Тази рецепта ми достави удоволствие. Обичам яйцата в такъв вид. Аз ги чупя в черпак, като ги задържам за 10-тина секунди в него, преди да ги пусна във водата. защото не знам дали са на 7 дни след снасянето. Да, иначе се разпадат....
4.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
Йорданка, другото име, под което е позната левордата е див чесън. Думата \"леворда\" се пише и се произнася с \"о\", като ударението пада на буквата \"е\". Справка може да се направи в Тълковния речник на издателство \"Наука и изкуство\" от 2003 г. (стр. 411), както и в официалния Правописен речник на БАН от 2012 г. (стр. 352).
3.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
Не , не се пише \"левурда\", а леворда. Проверих в правописния речник на БАН и аз имах съмнения.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: