Яйца по флорентински със сос „Морне”

Яйца върху канапе от картофена палачинка и спанак, поднесени със сос от сирена
Източник: Бон Апети
Дата: 16.04.2012
Яйца по флорентински със сос „Морне”
 
Необходими продукти:
за спанака:
500 г пресен спанак
2 малки глави шалот
2 с. л. краве масло
1 щипка индийско орехче
морска сол и бял пипер на вкус

за сос „Морне”:
30 г сирене „Пармезан“
30 г сирене „Грюер“
1 с. л. краве масло
1 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
сол и бял пипер на вкус
1 щипка индийско орехче

за картофените палачинки (рьощи):
1 голям картоф (350 г)
100 г бекон (на резени)
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене

за яйцата:
4 яйца
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол

за гарниране:
1/2 връзка магданоз


Начин на приготвяне:
1
Яйца по флорентински със сос „Морне”

Спанакът се почиства и се измива. Лукът се наситнява и се сотира в маслото за 1 минута. Добавя се спанакът и също се сотира. Овкусява се със сол, бял пипер и индийско орехче. Съхранява се топъл.

 


2
Яйца по флорентински със сос „Морне” 2

Брашното за соса се запържва в маслото до златисто. Постепенно се налива млякото (предварително затоплено), като се бърка постоянно.

 


3
Яйца по флорентински със сос „Морне” 3

Когато се хомогенизира, се прибавят настърганите сирена. Овкусява се с индийско орехче,  бял пипер и сол, ако е необходимо. Съхранява се топъл, покрит с фолио, за да не хваща кора.

 


4
Яйца по флорентински със сос „Морне” 4

Картофът се обелва и се настъргва наедро. Слага се в марля, отцежда се от водата,  а купата с водата се оставя настрани, за да се отдели нишестето. Когато се утаи на дъното, водата внимателно се изхвърля.

 


5
Яйца по флорентински със сос „Морне” 5

Беконът се слага в тава и се запича на фурна, докато стане хрупкав. После се начупва.

 


6
Яйца по флорентински със сос „Морне” 6

Слага се при картофа и се прибавят яйцата, сол, черен пипер и нишестето. Разбърква се.

 


7
Яйца по флорентински със сос „Морне” 7

В тиган се загрява малко олио, взима се 1/4 от сместа и се изстисква с ръце от течността. Поставя се в съда като се притиска, за да се получи палачинка. Пържи се от двете страни, докато стане хрупкава и със златисто-кафяв цвят. По същият начин се правят и останалите. Съхраняват се топли.

 


8
Яйца по флорентински със сос „Морне” 8

В тенджера на котлона се сгорещява вода и в нея се слагат оцета и солта за яйцата. Котлонът се изключва и внимателно се пускат яйцата. Оставят се да се пошират и се изваждат с решетъчна лъжица.

 


9
Яйца по флорентински със сос „Морне” 9

Върху всяка картофена палачинка се слага малко спанак, отгоре яйце, после се залива със сос, отново малко спанак и се гарнира с наситнен магданоз.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


258 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: