Половината от брашното за мъфините се смесва с маята и содата. Сипва се водата и се разбърква до хомогенизиране.
Постепенно се прибавя останалото брашно, в което предварително е сложена солта. Бърка се до поемане на брашното и тестото се премества върху набрашнен плот. Меси се докато се получи гладко тесто.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към тестото. Разбърква се със силиконова шпатула, за да се запази обемът на белтъците.
Стъклена купа се намазва с мазнина и в нея се слага тестото. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
След като втаса, тестото трябва да е меко и пухкаво.
Разделя се на малки топки и всяка се разточва между два листа фолио на кора с дебелина 1–2 см.
С помощта на ринг се изрязват кръгли форми.
Подходяща тава се покрива със стреч фолио и се поръсва с качамак. Тестените форми се подреждат една до друга, отгоре също се поръсват с качамак, завиват се с фолио и се оставят отново да втасат за 45 минути.
Тавата, в която ще се пекат мъфините, се затопля във фурна за около 5 минути. След това се намаслява и отгоре се подреждат тестените топки. Пекат се около15 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна, като след 10-та минута се проверяват с шиш.
Жълтъците, лимоновият сок и водата за соса се слагат в купа и се разбиват с пасатор.
Маслото се разтопява и на тънка струйка се добавя към жълтъците. Разбива се без прекъсване до получаване на средно гъст сос. Овкусява се със сол и бял пипер.
За да остане сосът топъл до сервирането на закуската, купата в която е приготвен се поставя в съд с топла вода и се покрива с фолио, за да не хване коричка.
В тенджера се сгорещява вода (не трябва да завира) и се добавя оцетът. Яйцата се чукват внимателно във водата. Когато побелеят напълно, се изваждат внимателно с решетъчна лъжица.
Беконът се нарязва на тънки филии.
Слагат се една до друга в нагорещен сух тиган. След като се запекат от едната страна се обръщат. Пекат се докато станат хрупкави.
Готовите мъфини се разрязват надлъжно по средата и се слагат в чиния с меката част нагоре. Върху всяка половинка се слага от бекона и върху него – резен домат.
Отгоре се поставя яйце и се залива със соса. Закуската се поднася докато е още топла.
Съвети:
От тестото се получават 24 мъфина. С тях можете да си направите различни сандвичи или просто да се насладите на вкуса на домашно приготвен хляб по време на обяда или вечерята.
Този начин на приготвяне на сос „Холандез“ е бърз вариант и се различава от оригиналния.
Яйцата могат да се пошират и по още два начина:
- в сгорещената вода се потапя черпак, така че да се напълни с вода, но ръбът му да се подава над водата. В него се чуква внимателно яйцето, така че да не се наруши целостта на жълтъка.
- парче стреч фолио се слага в малка купичка, така че да прилепне за дъното й. Намазва се с олио и се чуква яйцето. Краищата на фолиото се събират максимално близко до яйцето и се навива фитил, който се завързва в основата си. Така полученото вързопче се пуска в горещата вода. Когато яйцето побелее, се изважда от тенджерата и фолиото се отстранява внимателно.