Яхния с морски дарове „Чиопино“

Богата и много вкусна
Източник: Бон Апети
Дата: 14.06.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 лаврак (400–600 г)
400 г черни миди
400 г бели миди (вонгуле)
400 г скариди (16–20)
400 г калмари
3 консерви домати на кубчета (по 400 г)
5 скилидки чесън
2 стръка стеблена целина
2 моркова
1 зелена чушка
1 глава лук
500 мл рибен бульон
300 мл бяло вино
100 мл зехтин
50 г краве масло
2 стръка пресен девесил (+ за сервиране)
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1/2 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. кайенски пипер
сол и черен пипер на вкус
брашно за поръсване
1 хляб с квас


Начин на приготвяне:
1
Яхния с морски дарове „Чиопино“
Лукът, морковите, целината и чесънът се обелват, чушката се почиства. Всички зеленчуци се нарязват на кубчета и се запържват в маслото и половината от зехтина.
2
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 2
Добавят се доматите, бульонът и 200–300 мл вода. Овкусява се с дафиновите листа, накълцаните пресен девесил и мащерка, сол, черен пипер, ригана и кайенския пипер. Готви се на слаб огън, докато се сгъсти, поне час.
3
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 3
Лавракът се филетира и се почиства от кожата. Реже се на големи кубчета.
4
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 4
Скаридите се почистват, но главите се запазват.
5
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 5
Калмарите се почистват и се режат на шайби.
6
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 6
Скаридите, калмарите и лавракът се овалват в брашно и последователно се запържват в останалия загрят зехтин. Изваждат се.
7
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 7
Съдът се деглазира с виното и след 1–2 минути течността се налива в тенджерата.
8
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 8
Мидите се измиват, почистват се много добре и се сипват в тенджерата. Готвят се около 2 минути.
9
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 9
Добавят се скаридите, калмарите и рибата. Разбърква се и след около минута се дърпа от огъня.
10
Яхния с морски дарове „Чиопино“ 10
Сервира се с наситнен девесил и хубав хляб.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: