Ягодова шарлота

Неустоимо сладко изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 14.06.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
200 г течен шоколад
100 г брашно
80 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
6 яйца
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол

за крема:
5 жълтъка
400 г ягоди
400 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
200 г цедено кисело мляко
180 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
1 1/2 пакетчета желатин (15 г)


Начин на приготвяне:
1
Ягодова шарлота
Белтъците на яйцата за блата се разбиват на сняг със солта.
2
Ягодова шарлота 2
Постепенно се прибавят бурбонската ванилова захар и кристалната захар, и се разбива, докато двата вида захар се разтворят напълно.
3
Ягодова шарлота 3
Жълтъците се разбиват до светложълт цвят и се прибавят към белтъците на два пъти.
4
Ягодова шарлота 4
Брашното се смесва с бакпулвера и се сипва в яйчената смес през цедка. Разбърква се.
5
Ягодова шарлота 5
Полученото тесто се разпределя в две тави, покрити с пергаментова хартия. Блатовете се пекат до златисто – за 10–12 минути – в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
6
Ягодова шарлота 6
Изваждат се и се обръщат върху намокрена хартия за печене, а тази, върху която са се пекли, се отстранява. Навиват се на рула и се оставят да се охладят.
7
Ягодова шарлота 7
След това се развиват, намазват се със загрят на водна баня течен шоколад и отново се завиват стегнати рула. Охлаждат се.
8
Ягодова шарлота 8
Млякото за крема се кипва със захарта и бурбонската ванилова захар.
9
Ягодова шарлота 9
Жълтъците се разбъркват леко. Част от горещото мляко се налива към жълтъците, при непрекъснато бъркане.
10
Ягодова шарлота 10
Сместа се сипва в останалото мляко и се вари, докато се сгъсти, като се бърка постоянно.
11
Ягодова шарлота 11
Пресипва се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се охлади.
12
Ягодова шарлота 12
Сметаната се разбива до пухкава пяна и се добавя в крема.
13
Ягодова шарлота 13
Половината ягоди се режат на парчета и се слагат в крема.
14
Ягодова шарлота 14
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и когато набъбне, се разтваря на водна баня и се сипва в крема.
15
Ягодова шарлота 15
Прибавя се цеденото мляко и се разбърква.
16
Ягодова шарлота 16
Голяма стъклена купа се покрива с прозрачно фолио. Рулото се нарязва на парчета с дебелина от 1 см, които се подреждат плътно едно до друго по дъното и стените на купата.
17
Ягодова шарлота 17
Сипва се ягодовият крем.
18
Ягодова шарлота 18
Отгоре също се покрива с парчета руло.
19
Ягодова шарлота 19
Купата се завива с фолио и десертът се оставя в хладилник – минимум за 6 часа – за да стегне добре. След това се обръща, фолиото се отстранява и тортата се нарязва на парчета.
20
Ягодова шарлота 20
Поднася се с останалите ягоди.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

23.05.2019
Размерът на тавата е 26Х37 см.
2.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2019
Какъв е размера на тавите, в които се спипва тестото за блата?
1.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2017
Прекрасна торта и много ефектна. Обожавам комбинацията ягоди и шоколад. :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


306 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: