Ягодов пай с белтъчна шапка

Сладко изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 10.06.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг ягоди
150 г захар
30 г краве масло
3 жълтъка
3 с. л. царевично нишесте
1 с. л. сок от лимон

за меренга:
100 г захар
3 белтъка
1 с. л. бял винен оцет
1 щипка сол
1 ванилия

за блата:
220 г брашно
110 г краве масло
1 щипка сол


Начин на приготвяне:
1
Ягодов пай с белтъчна шапка
Брашното се смесва със солта. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, за да се получат трохи.
2
Ягодов пай с белтъчна шапка 2
Сипват се 2–3 с. л. студена вода и се разбърква добре. Тестото се прибира в хладилник за 30–40 минути.
3
Ягодов пай с белтъчна шапка 3
Ягодите се почистват и се слагат в тенджера. Добавя се захарта и се готви 10 минути на слаб огън.
4
Ягодов пай с белтъчна шапка 4
Намачкават се с преса за картофи и се оставят на слаб огън, докато започнат да се сгъстяват.
5
Ягодов пай с белтъчна шапка 5
Нишестето се разтваря в малко вода, излива се при ягодите и се вари, докато сместа стегне. Дърпа се от огъня, за да се охлади леко.
6
Ягодов пай с белтъчна шапка 6
Жълтъците се разбиват и се добавят към ягодовата смес, заедно с лимоновия сок и маслото. Разбърква се.
7
Ягодов пай с белтъчна шапка 7
Белтъците за меренга се разбиват с щипка сол. Малко по малко към тях се сипва захарта. Накрая се прибавят оцетът и ванилията.
8
Ягодов пай с белтъчна шапка 8
Тестото се разточва и се слага във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър от 20 см. Пече се 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна,с вентилатор, покрито с пергаментова хартия, засипана с морска сол.
9
Ягодов пай с белтъчна шапка 9
След това хартията със солта се отстраняват, сипва се ягодовата смес и се покрива с меренга.
10
Ягодов пай с белтъчна шапка 10
Пече се 30–40 минути до златисто в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се нарязва.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


135 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: