Ягодов кръмбъл с крем

Хрупкав блат е приютил свеж и нежен крем, а късчета плодове придават усещане за лято
Източник: Бон Апети
Дата: 27.03.2013
Ягодов кръмбъл с крем
 
Необходими продукти:
за тестото:
1 1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. пудра захар
120 г краве масло
60 г филирани бадеми
1/2 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
50 мл студена вода

за плънката:
500 г крем сирене
300 г заквасена сметана
160 г пудра захар
400 г ягоди
кората от 1 лимон
4 стръка мента
1 есенция ванилия


Начин на приготвяне:
1
Ягодов кръмбъл с крем

В блендер се смесват брашното, пудрата захар, бакпулверът, солта, маслото, нарязано на кубчета (трябва да е студено) и филираните бадеми. Всичко се разбива докато се получат трохи. Налива се студената вода и отново се разбива.

 


2
Ягодов кръмбъл с крем 2

С част от тестото се покрива форма за тарт с махащо се дъно, върху него се поставя пергаментова хартия, а отгоре се посипва с морска сол, за да не се деформира при печене.

 


3
Ягодов кръмбъл с крем 3

От останалото тесто с ръце се правят едри трохи, поставят се в плитка тава с пергаментова хартия на дъното. И двете теста се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като времето за печене на трохите е около 15 минути, а за блата за тарта е 15 минути с морска сол и още 15 минути без сол.

 


4
Ягодов кръмбъл с крем 4

Ягодите се нарязват наедро.

 


5
Ягодов кръмбъл с крем 5

С миксер се разбиват крем сиренето и захарта, към тях се прибавят настърганата лимоновата кора, есенцията ванилия и заквасената сметана, като отново се разбърква с миксер закратко. Непосредствено преди сглобяване (за да не оводнят крема) на десерта се добавят и ягодите (малка част се заделят), като се разбърква леко със силиконова лъжица.

 


6
Ягодов кръмбъл с крем 6

Охладената основа за тарт се пълни с ягодовия крем, отгоре се слагат заделените ягоди, накъсаната мента, и се поръсва с трохи от тестото, леко начупени с ръка.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Филаделфия върши перфектна работа като заместител, целта е да е меко :) Така кремът ще стане по-пухкав.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
С какво мога да заместя крем сиренето, защото живея в чужбина и тук има само сирене Филаделфия,което е меко?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: