Ябълкова торта

Неустоимо изкусителна
Източник: Бон Апети
Дата: 21.10.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
400 г зелени ябълки
300 г брашно
150 г захар
50 г орехи
100 мл олио
3 яйца
2 с. л. меласа
1 1/4 ч. л. сода
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. джинджифил
1 ванилия

за крема:
500 г сирене „Маскарпоне“
200 г заквасена сметана
170 г пудра захар
кората от 1 лимон

за глазурата:
150 мл животинска сметана
20 мл бренди
150 г захар
60 г краве масло

за украса:
200 г печени орехи
100 мл животинска сметана

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Ябълкова торта
Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се отцеждат.
2
Ябълкова торта 2
Яйцата се разбиват със захарта. Налива се олиото, овкусява се с ванилията и меласата, и се разбърква.
3
Ябълкова торта 3
Прибавят се ябълките, содата, канелата и джинджифилът, и отново се разбърква.
4
Ябълкова торта 4
Слагат се и накълцаните орехи и брашното. Бърка се, до получаване на хомогенна смес, която се пресипва във форма за печене с диаметър 26 см, с пергаментова хартия на дъното.
5
Ябълкова торта 5
Пече се 35 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
6
Ябълкова торта 6
Блатът се охлажда и се разрязва хоризонтално на два по-тънки блата, които се заравняват.
7
Ябълкова торта 7
Маскарпонето се разбърква със сметаната, пудрата захар и настърганата лимонова кора.
8
Ябълкова торта 8
Блатовете се мажат с крема и се поставят един върху друг във форма с регулиращи се страни. Оставя се в хладилник за 6 часа да стегне.
9
Ябълкова торта 9
Захарта за глазурата се карамелизира. Налива се брендито и се фламбира.
10
Ябълкова торта 10
Щом огънят угасне, се налива сметаната и се готви, докато захарта се разтвори.
11
Ябълкова торта 11
Дърпа се от огъня и малко по малко се добавя студеното масло. Готовата глазура се оставя да се охлади.
12
Ябълкова торта 12
Орехите се накълцват и се пресяват. Сметаната се разбива добре.
13
Ябълкова торта 13
Тортата се освобождава от формата и се намазва добре с разбита сметана.
14
Ябълкова торта 14
Страните й се панират с едрите парчета от печените орехи.
15
Ябълкова торта 15
Покрива се с глазурата, а по краищата се поръсва с по-ситните парчета орехи.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

09.02.2021
Здравейте, Деница! Меласата дава цвят и вкус, затова няма как да се замени. Ако не искате да я използвате, но запазите вкуса на блатовете, вместо бяла захар, сложете кафява захар мусковадо. Поздрави от нас и успех!
4.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2021
Може ли меласата да се замени с нещо друго?
3.
Изпрати
лично съобщение

24.10.2017
Беше невероятно вкусна, но глазурата ми се пресече и се наложи да сложа отгоре сметана и поръсих с ядките.
2.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2017
Много добре се получи!
1.
Изпрати
лично съобщение

09.02.2017
Много вкусна торта.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: