Ябълкова пита с лимонова глазура

Източник: Бон Апети
Дата: 26.10.2004
Ябълкова пита с лимонова глазура
 
Необходими продукти:
2 яйца
200 г брашно
125 г студено масло
1 лимон
2 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
3 зелени ябълки
4 с. л. захар
1/2 ч. л. канела
1 ч. ч. пудра захар
2-3 с. л. лимонов сок


Начин на приготвяне:
1
Ябълкова пита с лимонова глазура
Пресятото брашно се смесва с бакпулвера. Прибавя се маслото и с помощта на 2 ножа (или сладкарски шпатулки) се накълцва, докато се образуват едри “хлебни трохи”.
2
Ябълкова пита с лимонова глазура 2
В купа се отделят жълтъците на яйцата и се разбиват с 2 с. л. захар. Прибавя се сокът от лимона и настърганата му кора. Сместа постепенно се излива в тестото, като се разбърква бързо. Меси се, но се внимава да не се премеси, за да не се разтопи маслото от топлината на дланите. При необходимост могат да се добавят 2-3 с. л. брашно. Готовото тесто се покрива и се оставя да се стегне 30 минути в хладилник.
3
Ябълкова пита с лимонова глазура 3
Ябълките се обелват, почистват се от вътрешността и се настъргват. Смесват се в купа с 4 с. л. захар и канелата.
4
Ябълкова пита с лимонова глазура 4
Тестото се разделя на 2 равни части и всяка се разточва на тънък блат върху предварително набрашнен найлон. Единият блат се поставя на дъното на намаслена и набрашнена форма, върху него се разстила ябълковата плънка и се “запечатва” с другото разточено парче. Пече се 20 минути в загрята до 200 градуса фурна.
5
Ябълкова пита с лимонова глазура 5
Пудрата захар се поставя в купа, в която постепенно се налива лимоновият сок. Разбърква се добре. Докато питата е още топла, се намазва с глазурата.
Консумира се изстудена.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: