Ябълков сладкиш с орехи и стафиди

Изкусителен и на вид, и на вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 28.10.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
300 г брашно
200 г краве масло (със стайна температура)
100 г пудра захар (+ за поръсване)
2 яйца
1–2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол

за плънката:
600 г ябълки (сорт „Фуджи“)
50 г стафиди (микс)
50 г печени орехи
2 шушулки кардамон
2 с. л. захар (+ за поръсване)
1 с. л. краве масло
1 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
1
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди
Маслото се разбива на крем, заедно с пудрата захар и 1 яйце.
2
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди 2
Добавят се брашното, бакпулверът и солта. Разбърква се и тестото се прибира в хладилник за 20–30 минути.
3
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди 3
Ябълките се обелват, нарязват се на кубчета и се готвят за кратко в маслото, заедно с накълцаните орехи, стафидите, канелата, стрития кардамон и захарта. Плънката се охлажда.
4
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди 4
Тестото се разточва в правоъгълна форма. В средата се слага ябълковата плънка и се прегъва, така че плънката да се затвори добре.
5
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди 5
Нарязва се косо на парчета, които се подреждат в тава, намазват се с разбито яйце и се поръсват със захар.
6
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди 6
Пече се 12–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
7
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди 7
Сервират се, поръсени с пудра захар.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

14.12.2020
Да добавя, стават още по-вкусни като пристоят ден, два. Добро съчетание на тестото с ябълки, орех и стафида. Препоръчвам и морковените сладки от този сайт.
1.
Изпрати
лично съобщение

12.12.2020
Маслено хрупкаво приятно. На вид не ги докарах, но тестото ми трудно се точеше. Сега ги вадя от фурната, вероятно като ппестоят ще са още по-вкусни. Весе едно ям маслени бисквити с ябълки.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


199 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: