Ябълков пай

С кленов сироп и аромат на канела и ванилия
Източник: Бон Апети
Дата: 15.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
250 г пълнозърнесто брашно
180 г пудра захар
250 г меко краве масло
2 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

за плънката:
1,6 кг микс различни ябълки
150 г кафява захар (светла)
150 мл ябълков сайдер
60 г краве масло
1 лимон
2 с. л. кленов сироп
30 мл бренди
1/2 ч. л. канела
5 шушулки кардамон

за гарниране:
175 г крем сирене
60 г печени орехи
20 мл кленов сироп
20 мл бренди
1 щипка канела
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Ябълков пай
За тестото разбийте маслото със захарта и яйцата. Добавете двата вида брашно, ванилията и бакпулвера. Увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилник да стегне.
2
Ябълков пай 2
Обелете ябълките и ги нарежете на едри кубчета. Загрейте маслото. Пуснете ябълките, поръсете ги със захарта и ги карамелизирайте леко. Налейте лимоновия сок и сайдера. Поръсете с канелата, прибавете кленовия сироп, смлените семенца от шушулките кардамон. Изчакайте течността да се изпари. Сипете брендито и фламбирайте. Ако е нужно, поръсете със смлени бисквити. Охладете леко.
3
Ябълков пай 3
Разделете тестото на две части. Едната част разточете и разстелете във форма за печене с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене, тестото трябва да покрива и стените. Отново приберете в хладилник, за да стегне – за 10–12 минути.
4
Ябълков пай 4
Върху блата във формата сложете плънката от ябълките. Покрийте с останалото тесто – разточено на кора, с оформени дупки. Прищипете краищата, за да се затвори добре паят. Отново охладете за 20 минути.
5
Ябълков пай 5
Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Изпечете пая за 45 минути.
6
Ябълков пай 5
Накълцайте орехите фино, смесете ги с кленов сироп, крем сиренето, брендито и щипка канела. Нарежете охладения пай и сервирайте с ореховото сирене. Поръсете с пудра захар.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


264 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: