Ябълков пай

Бърз, лесен и вкусен
Източник: Severina Tepovicharova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 03.05.2016
Ябълков пай
 
Необходими продукти:
за основата:
225 г брашно
110 г краве масло
80 г захар

за плънката:
4-5 ябълки (малки)
захар
канела
ванилия


Начин на приготвяне:
1
В дълбока купа изсипваме брашното и добавяме току-що изваденото от хладилника масло, нарязано на кубчета (много е важно, маслото да не е меко). Прибавяме захарта и яйцето и намачкваме сместа с вилица, докато се получат трохи. След това, с ръце оформяме тесто, което доомесваме върху набрашнен плот. Завиваме тестото в прозрачно фолио и го слагаме във фризер.
2
Обелваме и почистваме ябълките, нарязваме ги и добавяме захар на вкус - количеството захар зависи от това, колко големи, кисели или сладки са ябълките. (Аз използвах 4 малки ябълки.) Поръсваме с ванилия и канела, и оставяме за кратко настрана.
3
Изваждаме тестото от фризера. Тестото трябва да се е стегнало, но не и да е замръзнало. Разточваме тестото на тънка кора между два листа хартия за печене (или найлон за замразяване). Поставяме тестото във форма за печене, като внимателно покриваме стените и дъното и ги притискаме, за да не остане въздух. Изрязваме излишното тесто от ръбовете и отново го прибираме във фризера, за да го използваме после за декорация отгоре.
4
През това време се заемаме с ябълките, за които има 2 варианта - може да изсипете ябълките върху основата и да ги покриете с останалото тесто, след което да изпечете пая. Вторият вариант е, от ябълките да приготвите гъсто сладко и да го оставите да се охлади. В случай, че изберете втория вариант, трябва да сложите основата за пая в хладилник, а не във фризер. Паят се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви.

Добър апетит!

Съвети:
Много е важно, маслото да не е меко и да се работи бързо, за да не омеква тестото прекалено много.
Важно е, тестото да не се замразява и да се отстрани течността от ябълковата смес.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2016
Стана страхотен !
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: