Ябълков пай с ванилов крем

Любим домашен сладкиш
Източник: Бон Апети
Дата: 08.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
125 г брашно
125 г захар
60 г краве масло (на стайна температура)
25 г сурови бадеми
1 ч. л. бакпулвер
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 яйце
1 есенция ром

за плънката:
500 г ябълки сорт „Фуджи“
50 г захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар

за крема:
1 пакетче пудинг „Ванилия“
50 г захар
500 мл прясно мляко


Начин на приготвяне:
1
Ябълков пай с ванилов крем
Маслото за тестото се разбива със захарта.
2
Ябълков пай с ванилов крем 2
Прибавят се бурбонската ванилова захар, смлените бадеми, брашното и бакпулверът. Разбърква се.
3
Ябълков пай с ванилов крем 3
Добавят се яйцето и есенцията и отново се разбърква.
4
Ябълков пай с ванилов крем 4
Тестото се увива във фолио и се оставя за една нощ в хладилник.
5
Ябълков пай с ванилов крем 5
Ябълките се белят и се режат на кубчета. Поръсват се със захар и бурбонска ванилова захар и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Слагат се на котлона и се готвят 5–7 минути.
6
Ябълков пай с ванилов крем 6
Изваждат се и се оставят да се охладят, а водата, в която са варени, се редуцира, докато се получи сироп.
7
Ябълков пай с ванилов крем 7
Пудингът се разтваря в 100 мл от млякото, заедно със захарта. Останалото мляко се кипва.
8
Ябълков пай с ванилов крем 8
Дърпа се от огъня, добавя се разтвореният пудинг, разбърква се и се готви на слаб огън до сгъстяване. Охлажда се.
9
Ябълков пай с ванилов крем 9
Ябълките се сипват в тава и се заливат с ваниловия крем.
10
Ябълков пай с ванилов крем 10
Отгоре се поставя разточеното на тънка кора тесто. Правят се малки отвори, за да излиза парата.
11
Ябълков пай с ванилов крем 11
Пече се 25 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
12
Ябълков пай с ванилов крем 12
След като се охлади леко, се намазва със сиропа и се оставя за 5 минути да го поеме добре. Нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

09.01.2022
Получи се страхотен неделен десерт!
4.
Изпрати
лично съобщение

03.03.2021
Изненадващо вкусно се получи, много фин десерт. Нямах пудинг и направих домашен крем ванилия.
3.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2016
Готвя го вече трети път и винаги свършва за един ден - наистина много сполучлива комбинация.
2.
Изпрати
лично съобщение

17.10.2015
Много хубав пай
1.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2015
Много вкусно! Пропорциите в рецептата са много добри, следвах всичко точно и се получи отлично. Единствено бих намалила захарта.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


240 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: