Ябълков крем по нормандски

Източник: Бон Апети
Дата: 03.11.2004
Ябълков крем по нормандски
 
Необходими продукти:
2 ябълки
50 г захар
50 г масло
2 яйца
100 мл прясно мляко
100 мл сладкарска сметана
1 пакетче суха сметана
150 мл прясно мляко за разбиване на сметаната
20 мл ябълкова ракия
2 с. л. захар
1 пакетче желатин
1 пакетче ванилия


Начин на приготвяне:
1
Ябълков крем по нормандски
Ябълките се обелват и почистват, нарязват се на парчета и се поставят в малка касерола със захарта и маслото. Варят се 5-10 минути, след което се пюрират.
2
Ябълков крем по нормандски 2
Млякото и сметаната се изливат в тенджерка, загряват се до кипване. Жълтъците и белтъците на яйцата се отделят. Жълтъците се разбиват със захарта за крема и в тях постепенно се наливат горещите сметана и прясно мляко. Сместа се връща на котлона и ври, докато се сгъсти. Бърка се периодично. Ароматизира се с ванилията и ябълковата ракия. Оставя се леко да се охлади.
3
Ябълков крем по нормандски 3
Сухата сметана се разбива с прясното мляко. Желатинът се поставя в 1 к. ч. студена вода, изчаква се да набъбне, след което се нагрява, за да се разтопи. Половината желатин се изсипва в охладения млечен крем, а другата половина – в ябълковото пюре. И кремът, и пюрето се разбъркват добре.
4
Ябълков крем по нормандски 4
Ябълковото пюре се изсипва в крема, разбърква се и когато започне да стяга, се добавя разбитата сметана. Готовият ябълков крем се изсипва в подходящи купички. Оставят се в хладилник, за да стегне желатинът. При сервиране се декорира с ябълкови парчета, които са полети с лимонов сок, за да не потъмнеят.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: