Вкусна содена питка

ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 23.10.2023
Вкусна содена питка
 
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко (400 г)
1 ч. л. сода за хляб
4 ч. ч. брашно (без връх)
1 ч. л. сол
2 яйца (един жълтък се отделя за намазване)
малко масло за намазване тавата
семена за поръсване: сусам и мак или по желание


Начин на приготвяне:
1
Брашното се пресява и се слага в купа. Добавя се солта и се разбърква. Киселото мляко се разбърква със содата, докато шупна добре. Слага се при брашното.
2
Прибавя се едното цяло яйце и белтъкът на второто. Разбърква се добре и леко се омесво тестото в самата купа. Ако лепне, може да се добави много малко брашно. Целта е да се получи много меко тесто.
3
Тава за печене се намазва с масло. Слага се тестото и леко с притискане се разпределя в цялата тава. Ако е по-лепкаво може да се заглади с мокра лъжица.
4
Набожда се с вилица и се намазва с отделения жълтък. Поръсва се със семена. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 35 минути. На 20-тата минута вече има златиста коричка и се покрива с алуминиево фолио, за да се допече отвътре.
5
Готова е, когато се надуе добре и при почукване „бие на кухо“. Оставя се да се охлади върху метална решетка, покрита с фолиото от печенето. Така леко се задушава и омеква още повече. Ако остане от нея, се съхранява увита в памучна кърпа.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2020
Рецептата е хубава, но ми стана много рядка сместта само с 1ч.ч. брашно, та добавих още около 2/3 ч.ч.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


278 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: