Вита баница с гъби

Гост: Мария Налбантова, ученичка в Софийска гимназия по сладкарски и хлебни технологии
Източник: Бон Апети
Дата: 15.09.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
1 с. л. сол
300 мл студена вода
350 г гъби
черен пипер, сол и копър на вкус
150 г маргарин
150 мл олио
1 яйце
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Вита баница с гъби
Брашното се пресява, добавя се солта и постепенно се наливат 300 мл студена вода. Замесва се гладко тесто и се оформя на фитил, който се разделя на четири части.
2
Вита баница с гъби 2
Върху сух плот от тестото се оформят топки. Оставят се да се отпуснат за 10 минути върху намазнена повърхност и се намазват с олио, за да не хванат коричка.
3
Вита баница с гъби 3
След това се разстилат на ръка и две по две се поставят една върху друга, като между тях се слага малко маргарин. Отново се притискат с длан, за да се изтънят максимално. Намазват се с олио и се оставят да се отпуснат за 30 минути.
4
Вита баница с гъби 4
Приготвя се пълнежът, като гъбите се нарязват на малки парченца, копърът се накълцва и се овкусяват с черен пипер и сол. Олиото и маргаринът за сместа за формиране се смесват в отделна купа и се бъркат, докато се получи хомогенна смес, подобна на каша.
5
Вита баница с гъби 5
Плотът се намазнява добре с олио, взима се едната двойка дискове и се разточва с точилка от центъра към края. След това се взима с две ръце и започва да се върти, като целта е да разточи максимално тънък лист, през който да прозира плотът.
6
Вита баница с гъби 6
Листът се слага върху намазнения плот и краищата се придърпват, така че да се получи правоъгълна форма.
7
Вита баница с гъби 7
Листът се поръсва със сместа за формиране, прегъва се от двете страни и по средата се слага пълнежът. Навива се на тънка кора, така че се получи дълго руло, като затворената част да остане отдолу.
8
Вита баница с гъби 8
Тавата се намазнява и рулото се навива в нея на охлюв. Яйцето се разбива и с него се намазва баницата, а накрая се нанася и сместа за формиране. Оставя се да се отпусне за около 10 минути, след което се пече 30 минути в предварително загрята до температура 220 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


212 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: