Виенски шоколадов кейк със сметана

Истински виенски шедьовър
Източник: Бон Апети
Дата: 01.10.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
50 г шоколадов кувертюр (58% какао)
3 яйца
1 с. л. ром
60 г захар
50 г галета
50 г бишкоти
2 с. л. прясно мляко
50 г печени лешници без сол
100 г краве масло за намазване
захар за поръсване

за соса:
100 г черен шоколад (85 % какао)
100 мл прясно мляко
20 г захар
50 мл животинска сметана
1 шушулка ванилия
80 г краве масло
2 с. л. ром

за декорация:
200 мл животинска сметана


Начин на приготвяне:
1
Виенски шоколадов кейк със сметана
3 големи или 6 малки купички за брюле се намазват с масло, поръсват се със захар и се прибират в хладилника.
2
Виенски шоколадов кейк със сметана 2
Шокладовият кувертюр се разтопява на водна баня или в микровълнова.
3
Виенски шоколадов кейк със сметана 3
Белтъците се отделят и жълтъците се разбиват до побеляване заедно с 30 г захар. Налива се ромът, отново се разбива и се смесват с шоколада.
4
Виенски шоколадов кейк със сметана 4
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол, добавя се останалата захар и се разбиват на сняг. Лешниците и бишкотите се смилат заедно.
5
Виенски шоколадов кейк със сметана 5
Към шоколадовата смес се добавят 1/3 от белтъците и се разбърква.
6
Виенски шоколадов кейк със сметана 6
Сипват се галетата, бишкотите с лешниците, млякото и останалите белтъци. Разбърква се добре.
7
Виенски шоколадов кейк със сметана 7
Сместа се разпределя в купичките, като се пълнят до 3/4. Слагат се в тава с 2 пръста вода и се пекат за 20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
8
Виенски шоколадов кейк със сметана 8
Млякото, сметаната, захарта и ванилията за соса се сипват в касерола.
9
Виенски шоколадов кейк със сметана 9
Щом кипне, се маха ванилията и сместа се прибавя към маслото, шоколада и рома.
10
Виенски шоколадов кейк със сметана 10
Сметаната се разбива и кейкът се декорира с нея.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2013
Майка ми приготвя нещо подобно, само, че го наричаме канелен кекс, понеже се слага доста канела и се получава доста интересно :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


119 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: