Веяна скумрия с лук, маслини и лимон

Предястие
Източник: Пламен Тодоров
ТИТЛА: Чирак
Дата: 07.06.2018
Веяна скумрия с лук, маслини и лимон
 
Необходими продукти:
6 скумрии
1 кг морска сол (едра)
200 г маслини (може и без костилки)
1 глава червен лук
1 лимон
2-3 стръкчета пресен магданоз


Начин на приготвяне:
1
Скумриите се изчистват, измиват се и се подсушават с кухненска хартия. Дъното на подходящ съд с капак се покрива със слой сол. Отгоре се нареждат рибите, като се пълнят със сол и се заравят в сол, така че да не се виждат. Съдът се похлупва и се оставя в хладилник за 24 часа. След това рибата се изважда, измива се под течаща вода и се подсушава добре с кухненска хартия.
2
Всяка риба се загръща в хартия за печене (като бонбони), но не много стегнато и се подреждат на рафт в хладилник за още 7 дни, като през ден се разместват и обръщат.
3
След изтичането на горния срок рибите се изваждат от хладилника и перките от опашките им (които са изсъхнали като чипс) се отрязват. Всяка риба се завива в прозрачно фолио и се прибират във фризер поне за 1 ден.


4
Рибата се изважда от фризера около 20-30 минути преди консумация, реже се на тънки филийки и се поднася с маслини, нарязан на шайби лук, резенчета лимон, малко зехтин и щипка нарязан магданоз.



Съвет:
Приготвена по този начин, рибата може да издържи във фризера 12 месеца, като след този срок, вкусовите й качества може леко се влошат.

Подходяща е за мезе към узо, ракия, водка и бяло винце.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: