Великденско агне

Пълнено агне с ориз и свежи билки
ТИТЛА: Чирак
Дата: 21.04.2012
Великденско агне
 
Необходими продукти:
1 aгне (20-30 кг)
300 г краве масло
2-3 с. л. олио
2-3 кг ориз
2-3 с. л. червен пипер (с връх)
дреболиите от агнето
4-5 връзки пресен джоджен
4-5 връзки пресен лук
черен пипер и кимион на вкус
сол на вкус

продукти за соса:
1 голям сварен картоф
3 скилидки чесън
1 кофичка майонеза
2 с. л. кисело мляко
сокът от 1/2 лимон


Начин на приготвяне:
1
Великденско агне

Агнешките дреболии (Дроб, черва...) се сваряват добре и се поставят в друг съд, за да изцтинат по-бързо.  

 


2
Великденско агне 2

Разтопяваме 200-250 г от маслото и го оставяме леко да се позапържи. Добавяме олиото, после червеният пипер, разбъркваме ! Поставяме дреболиите в мазнината за кратко.    

 


3
Великденско агне 3

След това доливаме топла вода (не трябва да е много, за да не се развари ориза, водата трябва да е толкова, колкото оризът да стане полу-готов (алденте)) Идва ред на черния пипер и кимиона, те са на вкус, но съветът ми е да сложите повечко от черния пипер.  Посолявате.

 


4
Великденско агне 4

След като течността клокне се добавят едронарязания пресен лук и наситнения джоджен
 


5
Великденско агне 5

След това оризът се слага в течността, докато я поеме (затова водата не трябва да бъде много, за да не стане кашав още сега, понеже му предстои още една термична обработка).  Ако все пак сте сложили много вода варете ориза до полу-готовност (алденте) и отцедете течността, но не я изхвърляйте.
 


6
Великденско агне 6

След като оризът поизстине малко зашиите агнето, като оставите отвор, с големината на малка чиния за чаени чаши.
Извикайте си помошници, защото следва най-трудната част - пъленнето. Напълнете агнето с ориза, който е леко е клокнал в ароматната течност. Ако Ви е останала от течността добавете я в агнето, докато го пълните, ако ли не добавете още топла вода. Все пак оризът вътре трябва да се сготви. Но не прекалявайте с водата.
 
 


7
Великденско агне 7

Като пълните агнето с ориз, не го пълнете до горе, оставете вътре място, все пак оризът ще набъбне. Ако ви остане от ориза напълнете го в пликове за печене и го поставете в една тава с агнето.

Зашийте отвора на агнето, така, че оризът вътре да не излиза.

Шпиковайте агнето, много внимателно, за да не го спукате, с останалото масло.  

 


8
Великденско агне 8

Покриваме агнето с кърпата му (неговото булу) , за да си гарантираме страхотна коричка.

 Доливаме малко топла вода в тавата, около 3 пръста (не повече от 1/3 нивото на агнето).

 


9
Великденско агне 9

Покриваме агнето с алуминиево фолио и го оставяме да почине за около 30-40 минути.
 


10
Великденско агне 10

Печем агнето в пещ на дървени въглища цяла нощ.


*Ако не разполагате с такава пещ може да го изпечете във вашата фурна на ниски градуси, не повече от 130 - за цяла нощ.


**Ако пък цялото агне не се побира във фурната може да го срежете и да използвате негов бут или друга ваша любима част, като няма да го пълните, а ще сложите ориза на дъното на тавата, а отгоре месото.  

 


11
Великденско агне 11

Крайният резултат би трябвало да бъде крехко агнешко, с леко хрупкава коричка и ароматен ориз. За да стане тази картинка още по-изкушаваща си представете и един бърз сос към нея. За него сварете 1 картоф, минето го през пресата за картофи и добавете всички продукти за соса плюс сол на вкус. Пасирайте ! Пожелание може да добавите наситнен копър или наситнен див лук


12
Великденско агне 12

Накрая сервираме ориза в ринг, поставяме до него къс месо, поливаме със соса. Декорираме със стръкчета пресен джоджен и див лук!


Бон Апети ! :)


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2013
Невероятно агнешко със свежи билки. Ароматът му се носи из цялата къща и събира всички около масата, а какъв по-хубав повод да му се насладиш от Великден :) Винаги съм свързвал тази рецепта с идването на пролетта :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


114 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: