Агнешките дреболии (Дроб, черва...) се сваряват добре и се поставят в друг съд, за да изцтинат по-бързо.
Разтопяваме 200-250 г от маслото и го оставяме леко да се позапържи. Добавяме олиото, после червеният пипер, разбъркваме ! Поставяме дреболиите в мазнината за кратко.
След това доливаме топла вода (не трябва да е много, за да не се развари ориза, водата трябва да е толкова, колкото оризът да стане полу-готов (алденте)) Идва ред на черния пипер и кимиона, те са на вкус, но съветът ми е да сложите повечко от черния пипер. Посолявате.
След като течността клокне се добавят едронарязания пресен лук и наситнения джоджен
След това оризът се слага в течността, докато я поеме (затова водата не трябва да бъде много, за да не стане кашав още сега, понеже му предстои още една термична обработка). Ако все пак сте сложили много вода варете ориза до полу-готовност (алденте) и отцедете течността, но не я изхвърляйте.
След като оризът поизстине малко зашиите агнето, като оставите отвор, с големината на малка чиния за чаени чаши.
Извикайте си помошници, защото следва най-трудната част - пъленнето. Напълнете агнето с ориза, който е леко е клокнал в ароматната течност. Ако Ви е останала от течността добавете я в агнето, докато го пълните, ако ли не добавете още топла вода. Все пак оризът вътре трябва да се сготви. Но не прекалявайте с водата.
Като пълните агнето с ориз, не го пълнете до горе, оставете вътре място, все пак оризът ще набъбне. Ако ви остане от ориза напълнете го в пликове за печене и го поставете в една тава с агнето.
Зашийте отвора на агнето, така, че оризът вътре да не излиза.
Шпиковайте агнето, много внимателно, за да не го спукате, с останалото масло.
Покриваме агнето с кърпата му (неговото булу) , за да си гарантираме страхотна коричка.
Доливаме малко топла вода в тавата, около 3 пръста (не повече от 1/3 нивото на агнето).
Покриваме агнето с алуминиево фолио и го оставяме да почине за около 30-40 минути.
Печем агнето в пещ на дървени въглища цяла нощ.
*Ако не разполагате с такава пещ може да го изпечете във вашата фурна на ниски градуси, не повече от 130 - за цяла нощ.
**Ако пък цялото агне не се побира във фурната може да го срежете и да използвате негов бут или друга ваша любима част, като няма да го пълните, а ще сложите ориза на дъното на тавата, а отгоре месото.
Крайният резултат би трябвало да бъде крехко агнешко, с леко хрупкава коричка и ароматен ориз. За да стане тази картинка още по-изкушаваща си представете и един бърз сос към нея. За него сварете 1 картоф, минето го през пресата за картофи и добавете всички продукти за соса плюс сол на вкус. Пасирайте ! Пожелание може да добавите наситнен копър или наситнен див лук
Накрая сервираме ориза в ринг, поставяме до него къс месо, поливаме със соса. Декорираме със стръкчета пресен джоджен и див лук!
Бон Апети ! :)