Великденски козунаци и кифлички

Източник: Бон Апети
Дата: 21.04.2011
Великденски козунаци и кифлички
 
Необходими продукти:
12–15 яйца
650 г захар
250 г краве масло
2 кг брашно
30 мл коняк
33 г мая (кубче)
330 мл прясно мляко
кората от 1/2 лимон (по желание)

за намазване:
2 жълтъка
2–3 с. л. захар
40 мл олио

за пълнежа и за поръсване:
стафиди, ядки, фурми, локум и сладко от бели череш
маково семе на вкус


Начин на приготвяне:
1
Великденски козунаци и кифлички
Маята се разтваря в 60–70 мл от млякото, 1 ч. л. захар и щипка брашно. Оставя се да втаса.
2
Великденски козунаци и кифлички 2
Яйцата се разбиват със захарта, докато сместа побелее.
3
Великденски козунаци и кифлички 3
В брашното се прави кладенче, маята се слага вътре, прибавят се яйчената смес, останалото мляко, в което е сипан конякът, 1 ч. л. сол и по желание настъргана кора от лимон. Меси се тесто и малко по малко се добавя разтопеното масло. Когато тестото поеме маслото и стане гладко, се поръсва с брашно и се завива с топла кърпа. Оставя се да втасва, докато увеличи двойно обема си.
4
Великденски козунаци и кифлички 4

С намазнени ръце тестото се разделя на няколко топки, от които се сплитат козунаците, оформят се козуначените кифлички, покриват се с кърпа и се оставят да втасат повторно. По време на оформянето се пълнят със стафиди, ядки, фурми, локум или сладко по желание. С останалото тесто се оформят две затворени козуначени пици (калцоне).


5
Великденски козунаци и кифлички 5
В купа се разбиват жълтъците със захарта и малко олио и козунаците и кифличките се намазват. По желание се поръсват с мак. Пекат се в тава, покрита с хартия за печене, на 170 градуса 30–40 минути.


Съвет: От посочените продукти се получават 3 козунака и 30 кифлички.


Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2017
Да, Биляна, може, въпреки, че не препоръчваме. Ще е необходима около 1 пакетче и половина суха мая.
12.
Изпрати
лично съобщение

14.04.2017
А маята може ли да се замени със суха и колко грама? ☺
11.
Изпрати
лично съобщение

19.04.2015
:)
10.
Изпрати
лично съобщение

16.04.2014
непременно ще се пробвам
9.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2013
Страхотна рецепта за козунак, откакто я изпробвахме не минава Великден без домашен козунак :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


245 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: