Великденски козунак

По рецепта от Готварската енциклопедия на Теодора Пейкова, издадена през 1924 г.
Източник: Бон Апети
Дата: 16.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
630 г брашно
2 белтъка на стайна температура (+ за намазване)
10 жълтъка
150 г захар (+ за поръсване)
100 г стафиди
125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 щипка сол
125 мл топло прясно мляко
1/2 шушулка ванилия
1/4 кубче мая
50 мл тъмен ром
бадеми за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Великденски козунак
Маята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта.
2
Великденски козунак 2
Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране.
3
Великденски козунак 3
Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса.
4
Великденски козунак 4
Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна.
5
Великденски козунак 5
Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
6
Великденски козунак 6
В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварителното тесто и белтъците.
7
Великденски козунак 7
Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли.
8
Великденски козунак 8
След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото.
9
Великденски козунак 9
Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса.
10
Великденски козунак 10
Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават.
11
Великденски козунак 11
Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.
12
Великденски козунак 12
Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса.
13
Великденски козунак 13
След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми.
14
Великденски козунак 14
Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.
Подобни рецепти:
Коментари (36)
36.
Изпрати
лично съобщение

25.04.2022
Страхотна рецепта, а ето го и моя козунак ☺️
35.
Изпрати
лично съобщение

21.04.2020
Откакто преди няколко години показахте рецептата и приготвянето на този козунак, само него правя. Става прекрасен, пухкав, дебел и вкусен. Веднъж не ми се получи, но грешката беше моя, защото претоплих брашното и прекалено бързо се освободи глутена му. Затоплянето на брашното не е нужно според мен. Освен това и маята играе важна роля.
34.
Изпрати
лично съобщение

20.04.2020
Вкусно
33.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2020
Страхотна рецепта!
32.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2020
След вчерашен неуспешен опит за козунак по друга рецепта, днес реших със свито сърце и известна доза скепицизъм заради някои от коментарите да направя този. Не промених нищо в рецептата - освен че го оформих като един цял козунак. Получи се чудесен на вид. На вкус - ще разберем в неделя. Нямам търпение.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


377 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: