Великденски козунак

Гост: Алекси Алексов
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно
250 г захар
50 г мая
80 г краве масло
200-250 мл прясно мляко
80 мл олио
4-5 яйца
1 капсула есенция от лимонови кори
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол
100-150 г мармалад от шипки
100 г стафиди
50-60 г орехови ядки
20 г галета
1 с. л. ром
2 яйца за намазване


Начин на приготвяне:
1
Великденски козунак
Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се натрошава маята и постепенно се подхваща с топлото мляко. (Млякото не трябва да е горещо, за да не се пресече маята.) Сипва се 1 ч. л. захар и се оставя да втасва 15 минути.
2
Великденски козунак 2
След това брашното се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените в топла вода яйца. Наливат се разтопеното масло и загрятото (но не горещо) олио. Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене.
3
Великденски козунак 3
Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори и се замесва, като се забърква само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 минути. Стафидите се накисват в рома.
4
Великденски козунак 4
Втасалото тесто се разделя на 2 топки. Едната се разделя на 5 еднакви по големина части, които леко се разточват. В тях се слагат стафиди, завиват се на рула и се разточват като фитили.
5
Великденски козунак 5
Три от фитилите се сплитат на плитка, като се започва от средата. Другите 2 фитила също се сплитат и се завиват като раковина. Слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути.
6
Великденски козунак 6
Втората част от тестото се разстила във формата на кръг. 2/3 от кръга се покриват с плънката от мармалад, смесен с канела, галета и орехови ядки. Непокритата част се намазва с разбито яйце, за да залепне. След това се навива руло и също се оставя да втаса.
7
Великденски козунак 7
Втасалите козунаци се намазват с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсват със захар. По желание се украсяват с орехи или стафиди и се пекат 25-30 минути в предварително загрята до температура 180-200 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

16.04.2014
със сигурност ще пробвам тази година!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


221 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: