Великденски козунак

Рецепта от родопското село Павелско
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Великденски козунак
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
100 г свинска мас
400 мл прясно мляко
4 яйца
1/2 кубче мая
1 ч. ч. захар
1 к. л. сол
2 пакетчета бурбонска ванилова захар
1 жълтък за намазване


Начин на приготвяне:
1
Великденски козунак
Брашното с пресява в дълбок съд. В него се сипва захарта, налива се топлото прясно мляко и се слага маята.
2
Великденски козунак 2
Яйцата се разбиват отделно и също се добавят към брашното.
3
Великденски козунак 3
Ароматизира се с ванилия, посолява се и се сипва разтопената мас. Замесва се тесто и се оставя да втаса на топло.
4
Великденски козунак 4
Втасалото тесто се нарязва на три части.
5
Великденски козунак 5
След това от всяка част с леко усукване се оформя фитил.
6
Великденски козунак 6
Фитилите се вплитат един около друг, така че да се получи плитка.
7
Великденски козунак 7
Плитката се прехвърля в намазнена тава и се оставя отново да втаса за 1- 1 1/2 часа.
8
Великденски козунак 8
Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък и се пече около 1- 1 1/2 часа в предварително загрята до температура 150 градуса фурна.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: